Traditionellt är New Hampshire en vänsterlutande delstat, men nu kan en tuff och stridserfaren general vinna valet mot sittande demokratisk senator.

Don Bolduc, 60, var en av de första reguljära amerikanska soldaterna i Afghanistan efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Han och hans trupp förflyttade sig på hästrygg.

Senare ledde han specialstyrkor i Operation Medusa, en av de viktigaste operationerna i Afghanistankriget. Hans ledarskap prisades sedan operationen drev bort talibanerna från Kandaharprovinsen. Han är också en av få överlevande efter en helikopterkrasch och vid ett bombardemang av hans postering.

Talar öppet om egna upplevelser av PTSD

Före pensioneringen som brigadgeneral var han chef för specialstyrkor i Afrika och rådgivare åt högsta försvarsstabsledningen. Efter hemkomsten är han den förste högre officer som själv talat om sina problem med posttraumatiskt stressyndrom. PTSD.

Bolduc växte upp på föräldrarnas bondgård och blev delstatens yngste polis någonsin, då han tog examen några dagar efter sin 18-årsdag. Senare studerade han på Salem State University och tog 1989 fil.kand. Därefter studerade han på Army War College och tog mastersexamen i Science in security technologies.

Sedan 33 år är Don Bolduc gift med Sharon och de har tre vuxna söner.

Agerar inte som karriärpolitiker

Don Bolduc är frispråkig och hårdför, dock inte särskilt känd i delstaten. Men han vann primärvalet mot en mer känd republikansk delstatspolitiker som backades upp av etablissemangen. Att Bolduc ändå vann beror kanske på just det faktum att Boduc inte är och inte talar som en politiker.

Nu på tisdag har väljarna att välja mellan honom och sittande demokratiske senatorn Maggie Hassan, 64, som innan hon blev senator var guvernör i delstaten.

Länge såg det ut att bli en enkel seger för sittande senator. Men under hösten har opinionsmätningarna visat att Bolduc hela tiden knappat in på Hassans försprång och senaste veckan har det varit mycket jämnt mellan dem båda.

Blått för Hassan (D) och rött för Bolduc (R). Källa: RealClearPolitics.

Bolduc varnade om Afghanistan

I veckans debatt mellan dem båda påpekade Bolduc att han varnat Vita huset från ett överilat tillbakadragande från Afghanistan, men Biden genomförde det ändå. Med katastrofala följer, både för USA:s anseende i världen och för civilbefolkningen, inte minst kvinnor, i Afghanistan eftersom talibanerna snabbt kunde återta kontrollen över landet.

Maggie Hassan tog avstånd från sin partivän och president Joe Biden. ”Hassan tvekade inte att kritisera presidenten”, rapporterar CNN.

Hassan är välkänd i hela delstaten och hon har en enorm kampanjkassa jämfört med Bolduc. Ändå är det jämnt i opinionen mellan dem båda. ”Republikanerna har medvind”, konstaterar CNN och den stigande inflationen är också en hämsko för partiet i Vita huset.

Därför kastar Demokratiska partiet in ytterligare sex miljoner i kampanjstöd genom tv-reklam mm de sista dagarna för att försöka återta greppet om senatorsplatsen för Maggie Hassan.

Det visar hur sårbara demokratiska partiets kandidater är. På tisdag kväll (onsdag morgon, svensk tid) kan den vänsterlutande delstaten New Hampshire ha berövat president Biden hans kontroll över senaten. I så fall, tack vare en soldat som aldrig varit politiker – något som verkade till hans fördel.