Om demokratiska partiet förlorar majoriteten i senaten blir president Biden vingklippt. Den som ska rädda honom i mellanårsvalet är John Fetterman. Han kan ta ett republikanskt mandat på tisdag.

Den allra hårdaste striden inför mellanårsvalet 8 november utkämpas i Pennsylvania. Där har den sittande republikanske senatorn meddelat att han inte ställer upp för omval. Därmed är hans mandat, som det kallas ”en ledig stol”. Demokratiska partiet är piskat att vinna detta mandat för att väga upp risken att demokratiska senatorer förlorar återval i andra delstater.

203 cm lång och 180 kg tung

Och hoppet står till den över 2 meter långe John Fetterman, 53.

Han kommer ur arbetarklassen men fick chansen att plugga på Harvard tack vare stipendium för hans omfattande sociala volontärskap i den nedgångna Pittsburgh-förorten Braddock, vars borgmästare han blev, 35 år gammal. Förorten har mindre än 2.000 invånare.

För tre år sedan blev han biträdande guvernör för Pennsylvania och kandiderar nu för att bli delstatens nye senator. Hans kampanj har försökt föra bort fokus från inflation och höga bränslepriser för att istället anklaga republikanske motståndaren för att hota aborträtten och för att på något sätt vara medskyldig till stormningen av Capitolium i huvudstaden 6 januari 2020. Men ingen har föreslagit ändring i delstatens abortlag som tillåter abort till 23:e veckan (alltså längre än i Sverige) och frågan om stormningen intresserar inte väljarna, rapporterar Pittsburgh Gazette.

John Fetterman har länge haft hälsoproblem och vägde över 180 kg. Efter läkarråd gick han ner nästan 70 kg 2018. Men i maj i år, när valrörelsen skulle dra igång, drabbades han av en stroke. Han fick en defibrillator och pacemaker inopererad. Partiet anser att han återhämtat sig och han har återupptagit valkampen.

Dr. Oz

Svag i debatt

Men under en länge efterfrågad tv-sänd debatt med hans republikanske motståndare, kirurgen och tv-kändisen Dr Oz, visade det sig att Fetterman hade svårt att uttrycka sig. Han tappade bort sig och blev ofta svarslös.

Många har beskrivit framträdandet som ”katastrofalt” och att Fettermans hälsoproblem gör honom olämplig som senator. Andra försvarar Fetterman och att han är en representant för dem som drabbas av hälsoproblem och rehabiliteras.

Fettermans kampanj har avvisat krav på att han ska offentliggöra sina läkarjournaler eller göra hans läkare tillgängliga för reportrar.

Dr Oz – kan bli förste muslimen i senaten

Om Mehmet Oz, 62, vinner senatorsvalet åt republikanerna blir han den förste muslimen i amerikanska senaten. Hans föräldrar kom från Turkiet. Han pluggade på Harvard där han blev fil.kand och tog läkarexamen från Penn School of Medicine 1986. Där vann han pris i ledarskap. Efter dryga tio års arbete som kirurg blev han 2001 professor vid läkarutbildningen på Columbia University.

Han tillämpade medicinska metoder som vissa ansåg oortodoxa. Oz svarade på kritiken: ”Jag vidarebefordrar information till allmänheten som kommer att hjälpa människor på deras väg att bli sitt bästa jag.”

Han blev 2009 programledare i TV med medicinska svar på frågor från tittarna. Programmet blev en succé och sändes i 13 säsonger, fram till dess Oz ställde upp som politisk kandidat till senaten.

President Trump utsåg honom till presidentrådgivare i medicinska frågor.

En nackdel för Oz är att han flyttade till delstaten Pennsylvania så sent som för två år sedan.

Demokraternas bästa chans

Mycket står på spel här. Demokratiska partiet behöver desperat vinna en sentatorsplats från republikanska partiet och den i Pennsylvania har ansetts vara enklast att ta. Men under hösten har Fettermans tydliga försprång försvunnit och det är nu helt jämnt när olika opinionsmätningar vägts samman av RealClearPolitics.

Blått=Fetterman, Rött=Dr Oz. Källa. RealClearPolitics.