Turkiets president Erdogan vill mjölka så mycket det bara går ur den maktposition han innehar genom att Turkiet måste godkänna Sverige och Finland för att de ska kunna bli fullvärdiga medlemmar av försvarsalliansen Nato.

KOMMENTAR. Sverige gör fortfarande inte tillräckligt för att Turkiet ska kunna släppa in landet i Nato. Det säger Ömer Celik, talesperson för regeringspartiet AKP, enligt Bloomberg.

Utspelet kommer kort inför att statsminister Ulf Kristersson (M) väntas besöka Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (AKP) i Ankara i syfte att försöka lösa den knut som ligger i vägen för de svenska och finska ansökningarna till försvarsalliansen.

– Uttalandena från Sverige är bra, men inte tillräckliga förrän de har implementerats, säger Celik sent på måndagskvällen.

Natochefen Jens Stoltenberg ska enligt uppgift bege sig till Ankara denna vecka för ett separat möte med presidenten.

Kristersson har inte samma ”bagage” som S-regeringen

Erdogan kräver att särskilt Sverige motverkar terrorism, särskilt med koppling till de kurdiska terrororganisationerna PKK och YPG/PYD.

Här borde den nya svenska regeringen ha bättre förutsättningar att skapa förtroende än S-regeringen.

– Vi har en annan position, sade utrikesministern Tobias Billström till TT förra veckan.

Han syftade på att Magdalena Andersson och hennes stödpartier, särskilt Vänsterpartiet, tyngts av sitt ”bagage” i kurdfrågan.

– Det handlade bland annat om uttalanden man hade gjort och om hur man såg på aktiviteter från kurdiska grupper på svenskt territorium, och jag upplever att den regering som nu har tillträtt inte har den typen av bagage, säger Billström.

Kräver förmodligen ingripande av USA

Vid sidan om Turkiet har Ungern inte heller godkänt de två nya länderna som medlemmar i Nato. Men Ungersk regeringstalesperson uppger att landet i december kommer att ratificera inträdet för Sverige och Finland. Det uppger Politico.

När det sedan bara är Turkiet som står i vägen för ett svenskt och finskt Nato-medlemskap är det troligt att USA kommer att ingripa och för Erdogan tala om att Nato behöver stärka den nordeuropeiska flanken.

Det som till slut kommer att avgöra medlemsfrågan är att försvarsalliansen Nato blir betydligt starkare om den kan utvidgas med Sverige och Finland. Turkiet kan inte motsätta sig detta i längden.

Möjligen är ett tillspetsat läge med USA som Erdogan väntar på, eftersom det är känt att han vill ha nya amerikanska vapensystem. Här kan då Erdogan kräva att få köpa dessa system, mot att han släpper in Sverige och Finland i Nato.

Välkommen till storpolitiken

För svenska öron låter detta absurt. Att säkerhetspolitik hanteras som försäljning av krimskrams på en bassar i Istanbul. Man prutar och ger bud mellan kund och försäljare. Men så går det ofta till i den stora världen, utanför den svenska ankdammen.

De olika politiska och militära statsmakterna testar och prövar var gränsen går för andra aktörer. Här gäller inga principer, ingen moral, ingen logik – bara rå makt avgör.

Sverige har som neutral och alliansfri nation långt upp i norra Europa stått utanför denna storpolitik och svenska politiker har aldrig förstått hur det går till. Diplomaten Dag Sebastian Ahlander har ju i boken ”Sverige vid avgrunden” visat hur oduglig dåtidens politiska ledning i Sverige var 1808-14, då den inte förstod storpolitiken i dåtidens Europa.

Nu måste Sverige bli vuxen uppgiften att delta i storpolitiken. Det handlar om realpolitik – ett tagande och givande i samspel med mycket olika regeringar och nationer. Ett första krav för att Sverige ska klara uppgiften är att avvisa alla idéer om Sverige som den humanitära stormakten. Sånt snack gör våra företrädare bara löjliga i andras ögon.