Det blev ingen rivstart för en ny regering. Istället krävdes långa förhandlingar eftersom SD inte skulle vara med i regeringskretsen. Sedan har flera ministrar uttalat sig kritiskt om den egna regeringens politik. Det gör att Socialdemokraterna fått ökat stöd i opinionen, allafall enligt DN/Ipsos.

KOMMENTAR. Regeringsskiftet har inte givit de valvinnande partierna något extra väljarstöd under hösten. Tvärtom.

Regeringen har inte kontrat på S-utspel

Medan den nya majoritetens partier suttit och förhandlat bakom stängda dörrar har Socialdemokratin kunnat sätta tonläget. Och inte vilket tonläge som helst, utan ett om besvikelse mot den nya regeringen. Detta redan innan den hade tillträtt.

Det sades vara ett svek att elstödet inte utbetalades den 1 november och det sades vara ett svek att bränsleskatterna inte sänktes mer än marginellt. Där har Socialdemokraterna satt agendan. Vallöften ska verkställas omedelbart, vill de hävda.

Regeringssidan har inte kunnat kontra eftersom man suttit och förhandlat och sedan intagit sina nya positioner som kräver mycket internt fokus.

Källa: Ipsos/DN

Regeringen snackar ner sig själva

Det gör att Socialdemokraterna ökat, i ny Ipsosmätning som DN publicerar idag. Regeringspartierna har alla tappat. Liberalerna ligger åter under riksdagsspärren.

Mätningen visar hur viktigt det är för den tillfälliga opinionen att partier deltar i debatten och förklarar vad man står för och varför man agerar som man gör.

Framför allt kanske det ger en fingervisning till ministrar som uttalar sig mot sitt eget väljarunderlag att man inte ska ”kacka i eget bo”. Miljöministern har exempelvis talat emot att sänka bensinpriset – trots att det är vad flera regeringspartier lovat före valet och sedan börjat genomföra efter valet. Det är inte heller så smart att kalla de egna väljarunderlaget för ”sörja”, så som arbetsmarknadsministern gjort.

*

Se också inslag i Riks: