Det blev fyra mandats övervikt för Republikanerna i det amerikanska representanthuset. Allt medan Demokraterna behåller majoriteten i senaten. President Biden har förlorat makt över budgeten, men inte över utnämningsmakten.

Amerikanska valsystemet är skakigt. I en valkrets är fortfarande inte rösträkningen klar, nästan tre veckor efter valdagen. Det ger grogrund för misstankar om valfusk. Skälet är att det råder politisk strid om reglerna kring hur man ska rösta. Republikanerna vill säkra identiteten på de som röstar, så att folk inte kan rösta flera gånger. Detta anser Demokraterna är rasism. Varje regel anses försvårar röstning och vara hinder för minoriteter.

Amerikaner borde få doppa finger i bläck

Men i Sverige måste den som vill rösta både ha röstkort med sitt personnummer och visa fotolegitimation. Ingen protesterar mot det. I mindre utvecklade länder får den som röstat doppa ett finger i bläck som inte går att ta bort så lätt. Då kan man inte rösta igen.

Men i USA finns inget skydd alls mot valfusk. Dessutom har USA infört förtidsröstning. Också helt utan kontroll av identiteten. En person kan alltså rösta hundratals gånger utan att valfunktionärer kan upptäcka det. Man kan uppge falsk adress och rösta i en annan delstat.

Ett skäl till den utdragna rösträkningen sägs vara att valfunktionärerna gör stickprovskontroller och försöker leta reda på den person som röstat för att kolla att denne har rösträtt i det val man röstat.

Här borde USA bestämma sig: Om man vill hålla fast vid att inte ha någon identitetskontroll borde det bara vara tillåtet att rösta på valdagen och den som röstat borde doppa fingret i bläck. Om man vill ha förtidsröstning, då måste man identifiera sig med fotolegitimation.

Florida och New York ordnade segern

Republikanerna vann en knapp majoritet i representanthuset. Detta enbart tack vare Florida och New York, alltså delstater som inte traditionellt varit republikanska. De flesta av kammarens 435 mandat stannade hos samma parti som i förra valet för två år sedan. Men ett fåtal mandat bytte sida och gav republikanerna överhanden.

Totalt ökade republikanerna med åtta mandat till 221 mandat, medan demokraterna väntas få 214. (Den sista oräknade valkretsen brukar gå till Demokraterna, men marginalen är bara några hundra röster). Det betyder att Republikanerna har (åtminstone) fyra mandats övervikt. Förra mandatperioden hade Demokraterna lika liten övervikt men styrde kammaren med järnhand.

Valresultatet i representanthuset 2022

Nettovinst/förlust per delstat för republikanerna

New York +4
Florida +4
Arizona +2
Georgia +1
Iowa +1
New Jersey +1
Oregon +1
Tennesse +1
Virginia +1
Wisconsin +1

California -1
Colorado -1
Illinois -1
New Mexico -1
North Carolina -1
Ohio -1
Washington state -1

Florida och DeSantis valets segrare

Det är därför lätt att se guvernör Ron DeSantis som valets stora segrare. Han vann återval som guvernör med kraftig marginal, 59-40 procent. Dessutom drog han med sig många republikanska kandidater. Utan framgångarna i Florida hade Republikanerna inte vunnit i kongressens representanthus.