En debatt har uppstått om 51-procentregeln, som garanterar att idrottsföreningar och deras medlemmar behåller majoriteten även om man startat aktiebolag, ska slopas.

Det är Liberalerna som hävdar att Tidöavtalet öppnar för att utreda om 51-procentregeln inom svenska idrottsföreningar ska slopas. Om den tas bort förlorar idrotten sin roll som folkrörelse. Pengarna tar över.

Nu reagerar riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) på de rykten som L sprider. På Twitter skriver han:

– Detta är felaktigt. Punkten i Tidöavtalet kommer inte att leda fram till en diskussion kring 51%. Det var inte bakgrunden till skrivningen oavsett vad L säger. Den frågan kommer fortsatt ägas av idrottsrörelsen.

Folkrörelse

51-procentsregeln innebär att idrottsföreningar som också är ett aktiebolag alltid kontrolleras av föreningens medlemmar. Regeln hindrar också att företag och privatpersoner kan köpa svenska idrottsklubbar.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sågar förslaget i en debattartikel i Altinget. Han menar att förslaget bygger på okunskap.

”Det är just medlemmarna som bestämmer i en folkrörelse”, skriver han.

Och han får alltså stöd av Sverigedemokraterna.