Ja! Jag har fått tag på SJ-biljett till min kära släkt några dagar mellan jul och nyår. Men det tog mer än sex timmar vid datorn. Omladdning, minst hundra gånger vid varje steg i SJ:s bokningssystem.

Ska det behöva vara så här? Ja, tydligen. Skälet är ju att de rödgröna partierna varit helt fokuserade på att bygga höghastighetståg och därför inte brytt sig det minsta om att underhålla nuvarande järnväg – den som finns i verkligheten. Den man borde kunna åka med.

Utopi om höghastighetståg istället för underhåll av befintlig järnväg

Jag håller helt med Expressens kulturchef Victor Malm idag: ”Förslaget på höghastighetståg har lyckligtvis skrotats, det var en konstig lyxidé, smink i stället för att fixa landets kraftigt eftersatta baninfrastruktur. Tidö-partierna kan nu ge medborgerlig medmänsklighet ett ansikte genom att lågkonjunktursatsa på en kraftigt utbyggd, helt vanlig, välfungerande järnväg i stället.”

Nu kan någon från S, MP, C och V hävda att de visst avsatte pengar till järnvägsunderhåll. Men då vill jag hänvisa till nya regeringen, som fått följande besked av Trafikverket: vi kan inte använda budgetmedel avsatta för järnvägsunderhåll förrän om flera år. (Eller som det står exakt: ”Omfördelningen mellan väg och järnväg drabbar inte järnvägsunderhållet eftersom Trafikverket kan omsätta dessa medel i järnvägsunderhåll först flera år framåt i tiden.”)

Så intresserade var de ”rödgröna” partierna av att satsa på järnvägen. Ingen framförhållning när det gäller logistik, kunnande och upphandling.

Och vi som vill resa med tåg märker det när vi ska boka biljett. Det tar en evighet och kräver envishet av guds nåde.

Tågen ska gå i tid och erbjuda bekväm service

Även om jag skulle tjäna på höghastighetståg, eftersom jag oftast åker mellan Stockholm och Göteborg och inte ska gå av eller byta någonstans däremellan, är inte den utopiska tidsvinsten värd ett killevippen. För det första finns ingen ny järnväg på 20-30 år. För det andra är inte tidsvinst den viktigaste kvalitetsfaktorn för en tågresa. Nej, det är att man kan lita på järnvägen. Att tåget går och kommer fram på den tid som anges på biljetten. Och att järnvägen erbjuder bra vagnar och miljö. Och service! Som att det är lätt att boka biljett…

Det är dags för den nya regeringen att tala om för Trafikverket, SJ och övriga berörda statliga aktörer vad det är som räknas: resenärernas efterfrågan.

Lägg alla jippon åt sidan, och se till att grundservicen fungerar med hög tillförlitlighet. Tänk om vi kunde få den tillbaka! Vilket lyft för det miljövänliga och mest civiliserade sättet att resa – med tåg.