Spioneriet mot Sverige ökar. Framförallt från Kina, Ryssland och Iran. Det visas av att flera personer är gripna för spioneri. Men varför är det så attraktivt att spionera på svenska verksamheter?

KOMMENTAR. Igår startade rättegången mot de två iranska bröder som misstänks ha arbetat åt rysk underrättelsetjänst i tio år. En av bröderna har i sitt arbete haft stor tillgång till hemliga uppgifter hos Säpo och militärens motsvarighet Must.

Samtidigt häktades en annan man med rysskopplingar misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA i ett annat ärende.

Sverige har eftertraktad kunskap

Om varför utlandsspioneriet mot Sverige ökar intervjuades Säkerhetspolisens chef för kontraspionage, Daniel Stenling i SVT.

– Sverige är väldigt utsatt. Och det är en trend som vi har sett under flera års tid, säger han.

– Vi pratar om tre aktörer, Ryssland, Kina och Iran, som har ökat sina aktiviteter mot Sverige.

Stenling förklarar detta med att Sverige är en högteknologisk nation.

– Vi har exportföretag och forskning som är väldigt eftertraktad av de här länderna, säger han.

De vill komma över den här kunskapen för att stärka sin egen industri och stärka sin egen militära makt.

Lätt att spionera på Sverige?

Något som inte tas upp är om det också är så att Sverige är särskilt naivt när det gäller att skydda sin information och kunskap. De här länderna opererar naturligtvis där de tror det är enklast att komma över den västerländska information man vill åt.

Svenska etablissemang har ju globalism och öppna gränser som en religion. Att skänka bort viktig kunskap till andra ligger ju då närmast som en välgörande insats. Ungefär som invandringen är ett sätt att skänka bort landet till migranter. Det finns en självutplånande drag i Sverige, som är starkare ju högre upp i olika företag och organisationer man kommer.

Denna naivitet gör förmodligen Sverige till ett paradis de som vill komma åt högteknologisk kunskap. Här i Sverige är det förmodligen som att stjäla godis från småbarn. Medan andra länder, där omsorg om den egna nationen står högre på agendan, inte är lita naiva.