Det svenska granatgeväret Carl Gustaf har fått kultstatus på slagfältet i Ukraina. Det är lätt att ha med, lätt att lära sig använda och samtidigt kraftfullt i strid.

Både den svensktillverkade närpansarvärnsroboten NLAW (också kallad Robot 57) och granatgeväret Carl Gustaf ligger på ukrainska soldaters topplista över lätta men kraftfulla vapen i kriget mot Ryssland. Båda vapnen tillverkas i Karlskoga av Saab Bofors.

Med det handburna granatgeväret Carl Gustaf slår ukrainska soldater ut toppmoderna ryska stridsvagnar som T-90M.

– Det är ju alltid bra med goda recensioner. Men just i fråga om granatgeväret har det redan varit en exportsuccé i decennier, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi om granatgeväret Carl Gustaf till Aftonbladet.

Tar 10 minuter att lära sig använda

Grundkonstruktion är gammal, från 40-talet, men man har efter hand utvecklat många olika typer av ammunition till vapnet. Den stora fördelen är att vapnet är lätt att använda.

– Om man är en någorlunda duktig soldat tar det tio minuter en kvart att lära sig. Det är ett väldigt användarvänligt vapen. Sen är det självklart rutin och skicklighet som gör att man träffar, säger Paasikivi.

Tackar Sverige

I maj spreds ett klipp som sägs visa hur det svenska granatgeväret slår ut en rysk stridsvagn. Samma månad tackade Ukrainas försvarsdepartement Sverige på Twitter.

”Den ryska stridsvagnsindustrins stolthet förstördes av det svenska handburna granatgeväret Carl Gustaf. Vi tackar svenska folket och kungen för hjälpen”, skrev departementet.