Annie Lööf avgår 2 februari 2023 då Centerstämman valt ny partiledare. Nu skickar valberedningen tre kandidater på turné för att medlemmarna ska kunna diskutera vem de vill ha. Men det mest profilerade namnet är inte med.

Den ende riksdagsledamot som vågat gå emot Annie Lööf, och som röstade mot Centerpartiets svängning till att bli stödparti åt Socialdemokratin förra mandatperioden var Helena Lindahl från Västerbotten. Hon blev den som framförde interna kritiken mot vänstersvängen. En vänstersväng som resulterade i katastrofalt dåligt valresultat på landsbygden för Centerpartiet.

Annie Lööfs påläggskalvar?

Lindahl tillhör inte de tre som valberedningen anser har tillräckligt stort stöd i partiet för att delta i kandidatturnén i november och december då fyra offentliga debatter kandidaterna emellan ska hållas på olika håll i landet.

Det är istället tre riksdagsledamöter som alla har tagit kliv framåt under Annie Lööfs ledarskap och därför kan antas vara hennes påläggskalvar.

Vi har nye gruppledaren i riksdagen, Daniel Bäckström. Vi har den tidigare VD:n för Företagarna Elisabeth Thand Ringqvist. Och vi har tidigare kommunalrådet i Linköping Muharrem Demirok, med föräldrar från Turkiet.

Fötterna i myllan

Den av de tre som har mest traditionell centerbakgrund är Daniel Bäckström. Han är från Värmland och har varit kommunalråd i Säffle. Redan har centertidningen Hallands Posten givit sitt stöd till honom under rubriken ”karl för sin häst”. Han är bland annat jägare och har landsbygden i kroppen.

En nackdel är att han lyfts fram som gruppledare av avgående partiledare. Vi vet ju hur det gick för Anna Kinberg Batra, när Fredrik Reinfeldt lyfte upp henne, med just motiveringen att hon var riksdagsgruppens ledare. Övergången från ja-sägare till en dominant ledare, till att själv bli ledare kan vara stort.

Invandrarbakgrund

Muharrem Demirok är andra generationens invandrare vilket torde vara något som i Lööfs parti starkt talar för honom. Han har varit kommunalråd i Linköping tills han nu valdes som riksdagsledamot.

Lobbyisten

Något av en joker är Elisabeth Thand Ringqvist. Hon är uppvuxen i Östersund men har alla tecken på att tillhöra Stureplanscentern: ekonomexamen från Handels i Stockholm. Konsult hos Pr-byrån Prime och hos det amerikanska multinationella managementföretaget McKinsey. Medarbetare till näringsminister Maud Olofsson (C) och sedan VD för Företagarna. Hon utsågs till årets lobbyist av Resumé 2013.

Dramatisk förlust för S om C bytte kurs

Det jag tror är viktigast för Centerpartiet är att komma ur tidigare partiledares skugga. Tyvärr talar inget för att de tre valberedningen lyfter fram kommer att göra det.

Centerpartiet skulle skaka om det politiska landskapet – igen – om man fick en partiledare som med trovärdighet förde rörelsen tillbaka till icke-socialistiska sidan, beredd att förhandla med alla folkvalda i riksdagen.

Det skulle vara en dramatisk förlust för Socialdemokratin, som skulle få se sina parlamentariska chanser att komma tillbaka i regeringsställning gå upp i rök.

Men det är nog mer en förhoppning än en trolig utveckling.

*

Se också inslag i Riks: