En av de mest profilerade politikerna inför nattens mellanårsval har varit guvernören i Florida, Ron DeSantis. Han vinner nu en historisk seger i omvalet. Och blir en än större favorit för att bli partiets presientkandidat 2024.

Det står nu klart att Ron DeSantis vinner omval med 59,5 procent av rösterna mot 39,9 procent för den demokratiske utmanaren, tidigare guvernören Charlie Christ.

– Tack vare det överväldigande stödet från folket i Florida har vi inte bara vunnit val, vi har ritat om den politiska kartan”, sa guvernören Ron DeSantis vid sitt segerfirande i valnatten.

Profilerad på federal nivå

Ron DeSantis är inte bara oerhört populär i sin delstat, en av USA:s största, Florida. Han har haft en rak och tuff debattstil som utmanat hela den amerikanska vänstern. Han har förbjudit sexundervisning för barn i låg- och mellanstadiet. Något som borde vara självklart, men vänstern vill indoktrinera barn i ”woke” och genderextremism där man hävdar könstillhörigheten är flytande.

DeSantis har också skapat fokus på den stora illegala invandringen genom att skicka ett antal av dem till semesterorten för miljardärer, Martha’s Vingard i norra USA.

Favorit att bli presidentkandidat

Hans stora seger i natt stärker hans ställning inom republikanska partiet. Många vill se honom som presidentkandidat 2024. Han har naturligtvis inte tagit upp detta, eftersom han är fokuserad på sin delstat. Men hans röst kommer nu att bli ännu tyngre inom partiet, inte minst i kontrast till Donald Trump.