Socialdemokraterna är ett ”vilset” parti som ”saknar mod”. Den salvan kommer från partiets egna ungdomsförbund, SSU efter den skuggbudget partiet lade fram i veckan.

I en intervju med SvD säger SSU-ordföranden Lisa Nåbo att hon först fick intrycket att partiet gick fram med en budget som måste varit förhandlad med Centerpartiet.

Dumt

Hon saknar tydliga politiska visioner och säger att man fortsätter på det sätt som gjorde att man förlorade valet.

– Det verkar väldigt dumt att fortsätta med förlorande politik i fyra år till, säger hon till Svenska Dagbladet.

Nåbo hade velat se större anslag till välfärden och i helhet en mer expansiv budget.

– Jag har väldigt svårt att se varför man lägger en så extremt försiktig budget, säger hon.

Regeringen kan vinna

Lisa Nåbo tror att regeringssidan med SD, M, KD och L kan tjäna på en försiktig Socialdemokrati.

– Jag är rädd att regeringen kommer vinna på att vi inte är en opposition som går i opposition, utan är som nån slags skuggregering som också får ta ansvar för högerns politik, säger hon.

Visserligen har S-ledningen gått till hårt angrepp mot regeringen om påstått svikna vallöften, men man kan inte vinna väljare på att bara kritisera motståndarna.

Nåbo menar att Socialdemokratin inte lyckas visa vad det socialdemokratiska alternativet är.

Vill drömma stort

SSU-bossen vill istället att partiet ska ta ut svängarna och bli visionärt.

– Jag trodde att vi hade det självförtroende som krävs för att visa svenska folket vad vår politik är om vi får drömma stort, säger hon till Svenska Dagbladet (betalvägg).

Hon vill se stora satsningar på välfärden även om det kan driva på inflationen. Hon vill se mångmiljardsatsningar på höghastighetståg. Hon vill skrota överskottsmålet för statsskulden och alltså öka statens upplåning. Om dessa höga ambitioner för utökad statlig verksamhet också kräver stora skattehöjningar får hon dock ingen fråga om.