Efter att S förlorade valet har man varit pigga på att anklaga regeringssidan för svek när inte allt som lovades i valrörelsen omedelbart genomförts. Men hur är det med de egna löften som Socialdemokratin gav? Man sviker dem en efter en i sin skuggbudget.

När Socialdemokratin lade fram sin skuggbudget var det inte orimligt att förvänta sig att partiet skulle visa hur man stod bakom sina vallöften. Men icke.

Var emot nytt jobbskatteavdrag, men är nu för

I valrörelsen varnade Socialdemokraterna att fler jobbskatteavdrag skulle hota välfärden. I regeringens budget för 2023 får en grupp höjt jobbskatteavdrag, personer över 65 år som arbetar. De få sänkt skatt med uppemot 3.300 kronor per år, rapporterar Expressen.

Denna minskade intäkt för staten accepterar nu Socialdemokraterna efter valet, men utan att man kommenterar varför man bytt till ”högerpartiernas” politik.

S vill inte längre höja skatter för rika

Före valet sa man från S att de rika skulle få betala högre kapitalskatt och genom en ny beredskapskatt på höga löner. Dessa skatter behövdes för att finansiera försvarets upprustning och för att rädda vården. Men inget av detta finns med i skuggbudgeten

Mikael Damberg (S) skyller på att det är ”osäkra tider” och då inte kan höja skatterna.

S sviker enprocentmålet i biståndet

I valrörelsen ska Socialdemokraterna att ”svenskt bistånd ska uppgå till en procent av BNI” och när Tidöavtalet avvek från detta kritiserade Annika Strandhäll (S). 

Men i partiets budgetmotion skrotar man själv enprocentmålet och skär ned biståndet med 4,5 miljarder kronor jämfört med 2022. 

Inget förändrat reseavdrag

Den nya regeringen har beslutat behålla det gamla reseavdraget och höja ersättningarna för dem som behöver bilen, var Mikael Damberg mycket kritisk.

Men nu låter också Socialdemokraterna bli att införa systemet i sin skuggbudget.

Lägger inte mer på elbilsbonusen

Som finansminister lovade Mikael Damberg att den så kallade klimatbonusen för elbilar skulle fortsätta under 2023. Det ansågs vara ”ett dråpslag” när den nya regeringen tog bort bonusen.

Men i skuggbudgeten slopar S bonusen, något socialdemokrater inte gärna pratar om.