Nu står miljarderna som spön i backen när oppositionspartierna presenterar sina budgetmotioner i riksdagen. Det finns ingen hejd på vad S, V, C och MP kan lova – när man inte behöver ta ansvar.

Idag presenterar flera oppositionspartier sina motförslag mot regeringens budgetproposition för 2023. Hittills har de endast gått ut i medierna med sina satsningar, det man ser som goda nyheter för väljarna. Hur satsningarna ska finansieras är en senare fråga.

C tar till förkastade idéer

Centerpartiet föreslår sänka arbetsavgifterna för unga, men det är en åtgärd som provats tidigare och visade sig inte ha någon effekt på arbetslösheten. Dessutom föreslår man, som en pik till regeringen, en sänkning av drivmedelspriserna vid pump med tre kronor per liter för de som bor på landsbygden.

Denna idé om att ha olika skattenivåer i olika kommuner har diskuterats förr, men avvisats. Innebörden blir ju att de som bor i storstadsområden åker ut i landet för att tanka. Det blir som med spriten – man handlar där skatten är låg och bunkrar där för att flytta till dyrorten. Med bensin och diesel kan en svartförsäljning uppstå. Det blir slaskigt och farligt om privatbilar börjar transportera stora dunkar bränsle på vägarna.

S gillar att leka jultomte

Socialdemokraterna har föreslagit mer statsbidrag till kommuner och landsting, liksom höjt barnbidrag. Vid lunchtid får vi veta hur det ska betalas.

Om S också föreslår större sänkning av bränsleskatterna återstår att se. Liksom om man vill bryta mot den indexreglering man själv infört och som gäller för inkomstskatten och som gör att höginkomsttagare får lägre skattesats.

Torrsim är rätt så meningslöst

Oppositionspartiernas budgetar har inte en chans att bli verklighet. Det är alltså bara fria fantasier. Ett sätt att försöka slå i väljarna att man har mer pengar att dela ut än regeringen.

Alltihop är som torrsim för den som ska lära sig simma. Det är inte på riktigt, även om det är bra att lära sig hur man gör.