Benjamin Netanyahu gör en dramatisk comeback som premiärminister för en tredje gång i Israel. Hans block är på väg att nå en klar majoritet i Knesset.

Med 86 procent av rösterna räknade, ser Netanyahus block ut att vinna 65 av 120 platser.

”Vi är nära en stor seger”, sa han till jublande supportrar i Jerusalem enligt BBC.

Ultranationalister finns på båda sidor

Likt tidigare kommer Netanyahu att vara beroende av stödet från såväl ultranationalister som ultraortodoxa religiösa partier. Men även anti-Netanyahu-blocket består av nationella partier, tillsammans med liberaler, vänster och arabiska partier. Exempelvis har Avigdor Lieberman varit finansminister i den avgående regeringen.

Ledarna för det Religiösa zionistpartiet, som räknas till Netanyahu-blocket, har blivit känd genom att gå längre i retoriken än andra partier i försvaret av judarnas rättigheter och förespråkat utvisning av ”illojala” politiker eller civila.

Men i ett tal till reportrar på onsdagen lovade dess ledare Itamar Ben-Gvir att ”arbeta för hela Israel, även de som hatar mig”.

Dånande applåder för Netanyahu

När Benjamin Netanyahu, tillsammans med sin fru Sara, dök upp på Likuds partilokaler på onsdagsmorgonen gjorde han det till dånande applåder.

”Vi har vunnit en enorm förtroendevotum från Israels folk”, sa han till sina jublande anhängare.

Valarbetarna för Likud – som är systerparti till Sverigedemokraterna i konservativa nätverket ACRE – hoppade folk upp och ner, viftade med flaggor och skanderade hans smeknamn, ”Bibi”. En man blåste upprepade gånger i en shofar, eller baggehorn, ett rituellt instrument som används av vissa judar vid tider av särskild betydelse.

Det var tystare i nuvarande regeringslägret i Tel Aviv, där avgående premiärminister Yair Lapid till sina anhängare sa att ”ingenting” ännu var bestämt och att hans center-vänsterparti Yesh Atid skulle vänta på de slutliga resultaten.

Under onsdagen då fler och fler röster räknats står det klart att Netanyahublockets övertag vuxit.

Övertaget växer – vänsterpartier utplånas

Enligt rösträkningen blir Likud det största partiet, med 32 mandat. Tillsammans med nationalistiska och religiösa partier väntas Netanyahu få en majoritet på 65 av 120 mandat i Knesset.

Den religiösa sionismen verkar ha vunnit 14 platser, vilket skulle göra den till det tredje största partiet.

Nuvarande regerings största parti, center-vänsterpartiet Yesh Atid, förväntas vinna 24 platser.

Israels historiska vänsterpartier är inställda på att utplånas. Vänsterpartiet Meretz, som haft sex mandat, kommer inte in i Knesset, som det ser ut nu. Labourpartiet, som styrde landet under de första tre decennierna, förväntas falla till en historisk låg nivå på fyra platser, rapporterar Haaretz.

Remarkabel återkomst

Som alltid i israelisk politik kan mycket hända. Men just nu talar det mesta för att Netanyahu kan samla en majoritet i en ny regering under hans ledarskap som premiärminister. Han är redan den som suttit längst som premiärminister i Israel, 1996-99 och 2009-21.

En tredje återkomst skulle, som BBC skriver, ”markera en anmärkningsvärd vändning för Netanyahu, vars politiska framtid ansågs över” när ett anti-Netanyahublock vann parlamentsvalet i juni 2021 med ett enda löfte: att avsätta Netanyahu.

Då lovade ”Bibi” att fälla den nya regeringen så snabbt som möjligt. Och ett år senare kollapsade den stora koalitionsregeringen efter att partier hoppat av så att den inte längre hade majoritet.

Ekonomisk stabilitet

Landets ekonomi, som Netanyahus regering kommer att ärva, går faktiskt ganska bra jämfört med andra utvecklade länder, rapporterar Jerusalem Post. Israel har för närvarande den näst lägsta inflationen och en av de länder i OECD med högst tillväxt. Som sådan kommer landets tillträdande ledare att ha mer ekonomiska frihetsgrader än andra nationer kan.

Från vänstermedier varnas för att den strikta säkerhetspolitik en ny Netanyahuregering förväntas stå för, kan få unga israeler att lämna landet för västländer.

Men när det kommer till Israels utsatta läge, omringad av muslimska länder, menar Jerusalem Post att det finns mycket gemensamt mellan den förväntade framtida Netanyahu-regeringen och den avgående. Det finns inga tecken på att hans politiska åsikter har förändrats och det är därför troligt att det blir en kontinuitet beträffande exempelvis hotet från Iran.

Valresultat i mandat

När 86 procent av rösterna räknats såg mandatfördelningen ut så här, enligt Times of Israel.