En rysktillverkade robot dödade två personer i Polen på tisdagen. Det spekuleras i att den avfyrats från Belarus. Det sker mitt under G20-mötet i Bali.

Amerikanske presidenten Joe Biden har sagt att man ska försvara varje millimeter av Nato från ryska attacker.

Roboten bombade polska orten Przewodów som ligger fem kilometer från gränsen till Ukraina och omkring tio mil norr om Lviv i västra Ukraina, som under tisdagen har utsatts för ryska robotattacker.

Polska regeringen meddelar under en presskonferens på tisdagskvällen att de höjer sin militära beredskap efter explosionen som krävde två människoliv. 

Ryssland förnekar attack mot Nato

Putins försvarsdepartement förnekar attacken i uttalande: ”Rysk eldkraft har inte inlett några anfall mot området mellan ukrainsk-polska gränsen.”

Det är dock inte fastställt att roboten avfyrades från Ryssland.

– Vi vet inte jättemycket, men det så klart allvarligt när konflikten sprider sig och dödar polska medborgare också, säger Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan till SVT.  

– Men även om man från västs sida kommer fram till att det var ryskt slarv som ledde till det här så är man tvungen att reagera på något sätt, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.

En spekulation är att ukrainska trupper försökt skjuta ner roboten som då kommit ur kurs och exploderat i Polen. En annan teori är att roboten avfyrats från Belarus och fått fel kurs.

Blixtinkallat toppmöte

Under natten hölls ett blixtinkallat möte med flera regeringschefer i Nato som befinner sig på Bali med anledning av G20-mötet. De publicerade uttalande: ”Vi fördömer de barbariska robotattacker som Ryssland riktade mot ukrainska städer och civil infrastruktur på tisdagen. Vi diskuterade explosionen som ägde rum i östra Polen nära den ukrainska gränsen”.