Tidigare har kriminella gäng och brottslingar kunnat kassera in högre status och ökad makt genom att svenska staten genom public service givit dem prestigefulla priser på musikgalan ”P3 Guld”. Det har förbättrat deras möjligheter att värva barn och ungdomar till gängen. Men nu försvåras det genom indragning specialpris.

Nio priser blir sex när ”P3 Guld” ska hållas för första gången på två år. Man drar in specialpriser för olika genrer för att istället utöka antalet nominerade artister i mer generella kategorier som årets artist, årets låt och årets album.

Gängkriminella arga

Borttagandet av eget pris för hiphop gör nu gängkriminella upprörda

Den fängelsedömde Yasin Mahamoud, känd som Yasin, har på Instagram har lagt upp en bild där hans priser från musikgalan ligger slängda i en papperskorg. 

Men P3 kan fortsätta belöna kriminalitet

Det är dock förhastat att tro att public service tagit intryck av kritiken om att belöning av brottslingar stärker gängens möjlighet att rekrytera nya. På galan var hiphoppare inbjuden att uppträda och i de generella kategorierna kan naturligtvis hiphoppare vinna priser.