Det blir republikansk majoritet i amerikanska representanthuset. Nu förväntas kommittéer starta som utreder familjen Bidens misstänkta korruption, inte minst sonen Hunter Biden som sålt möten med fadern för stora summor.

Det är en trist del av amerikansk politik som faktiskt Joe Biden själv är en av upphovsmännen till. Det är att i medier och genom tillsatta kommittéer jaga motståndarna med misstankar om personliga skandaler.

När Joe Biden ville bli känd, som start på hans första försök att bli president, och attackerade domare Clarense Thomas när han nominerats till Högsta domstolen 1991. Inte för bristande kompetens, det som senaten ska testa, utan för sexuella trakasserier mot en sekreterare. Efter det har personangrepp blivit vardag i Washington DC.

Donald Trump har utsatts för flera sådana angrepp. Kommitté efter kommitté och två riksrättsåtal har riktats mot Trump, trots att alla vetat att dessa angrepp inte kommer att leda någonstans. Det har varit ett sätt för Demokratiska partiet att sabotera för meningsmotståndare.

Riksrätt mot Biden?

Flera republikaner är nu när de får majoriteten i representanthuset ute efter hämnd. Att ställa Joe Biden inför riksrätt på samma lösa boliner som skedde mot Trump.

Och oj vad det finns korruptionsmisstankar mot familjen Biden att lyfta!

Mest känd är en bärbar dator för sonen Hunter Biden som ger tydliga tecken på att han sålt möten med fadern sedan denne blev vicepresident under Barack Obama 2009. Här finns en möjlig mutskandal att utreda. Allt med presskonferenser som varje vecka kan smutskasta Biden.

Högre nivå

Man skulle kunna önskar att republikanerna väljer att istället fokusera på sakfrågor. Men Bidens korruption är så omtalad och demokraternas svinaktiga agerande mot den senaste republikanske presidenten talar för att man kommer att ge igen med samma medel.

Hur man ska bryta denna spiral, mot lägre och lägre nivå med mer och mer smutskastning, är svårt att se.