Den för mord åtalade Theodor Engström hade flera tänkbara måltavlor att mörda under Almedalsveckan. En var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det framgår av polisens förhör med honom.

Faksimil: Samhällsnytt.

Engström säger i förhör att hans mål i Almedalen var att döda någon ”partiledare, minister eller andra högt uppsatta inom eliten”. Han insåg emellertid att det kunde bli svårt att ge sig på en partiledare på grund av det personskydd de omges av, rapporterar Samnytt.

Exempelvis väljer SVT att inte rapportera att Jimmie Åkesson också var en måltavla när man anger personer Engström kunde tänka sig att mörda. Andra medier nämner andra namn i inledningen och Åkesson först längre inne i artikeln, som Expressen.

I valrörelsen försökte Socialdemokraterna hävda att Engström agerade på invandringskritiska rörelsers uppdrag och att Sverigedemokraterna på något sätt var medskyldigt till hans mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, som till slut föll offer för Engström.