Ett nytt styre med Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet kommer att bildas. Det är första regionen i Sverige där SD kommer att vara med och styra.

Fyrpartiuppgörelsen betyder att Socialdemokraternas hundraåriga maktinnehav i regionen bryts och att en icke-socialistisk koalition för första gången någonsin kommer att leda sjukvårdsorganisationen.

– Vi är överens om att styra regionen tillsammans, bekräftar Roger Hedlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna för Gefle Dagblad.

Efter nästan två månader av förhandlingar och diskussioner har de fyra tidigare oppositionspartierna Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet lyckats enas om att bilda en gemensam ”regering” för Region Gävleborg.

De fyra partierna vann majoritet i regionvalet i september. Resultatet gav dem 38 mandat i fullmäktige mot den nuvarande röd-gröna koalitionens 37 mandat.

I regeringsförhandlingarna krävde Sverigedemokraterna tidigt att ta plats i själva styret och inte bara fungera som stödparti. Detta har övriga partier nu accepterat och det innebär att det blir en koalition där SD med 15 mandat, M med 14 mandat, KD med 5 mandat och SVG med 4 mandat kommer att styra regionen de kommande fyra åren.