Om poliser döms för att de ingriper mot våldsamma personer kommer vi snart att inte ha någon rättsstat kvar. Vem skulle då våga ingripa? Dagens dom i Stockholms tingsrätt måste upphävas i högre instans.

KOMMENTAR. I november 2021 dog en 48-årig drogpåverkad och våldsam man under ett polisingripande på Lidingö. En 30-årig polis åtalades för vållande till annans död och fälldes idag av tingsrätten.

Ska våldsverkarna få ta över och passivisera polisen?

Detta är djupt skadligt för rättsstatens förmåga att upprätthålla lag och ordning. Ingen polis kommer att kunna ingripa mot våldsamma personer om detta domslut står sig. Våldet har då segrat i Sverige.

Konfrontationen mellan poliserna och den 48-årige, storvuxne, narkotikapåverkade och psykotiske mannen blev snabbt våldsam. Poliserna var osäkra på om kvinnan som larmat fanns kvar i lägenheten eller inte, vilket enligt deras egna vittnesmål ökade deras stressnivå.

Mannen togs under tumultartade formen ner genom trapphuset och ut genom porten. När den nu dömde polisen upplevde att mannen försökte ta hans tjänstevapen sprejades mannen med pepparsprej, men enligt poliserna var mannen så uppe i varv och påverkad att han inte reagerade, rapporterar DN (betalvägg).

– Han utsätts för en livsfarlig nödvärnssituation i det våldsamma mötet med en narkotikapåverkad man som inte reagerar på smärta. Min bild är att han gjorde sitt bästa för att lugna ner mannen, säger advokat Tobias Enochson som menar att det inträffade inte heller kan ses som tjänstefel, vilket var åklagarens alternativyrkande.

Måste överklagas

Trots den speciella situationen gjorde tingsrätten bedömningen att polisen använt övervåld. Frågan är vad de skulle gjort istället. Skulle de låtit mannen slå ihjäl kvinnan?

Svaret måste bli ja, om man följer tingsrättens logik. Om polisen inte får ta till det våld som krävs för att nå kontroll är det ju meningslöst med en poliskår överhuvudtaget. Då kan vi ju lika gärna ha anarki. Den starkes rätt.

Domen är galen. Den måste upphävas i högre instans. Annars är vi riktigt illa ute.