Tack vare riksdagsledamot Elsa Widding (SD) tycks en tillnyktring i klimatdebatten börjat infinna sig i Sverige. Nu säger även L-ledamöter att klimatmålen inte är något att ta på allvar.
Aldrig har väl ett ”jungfrutal” som ny riksdagsledamot fått så stor uppmärksamhet som när Elsa Widding för första gången äntrade riksdagens talarstol och avfärdade miljödebattens mantra om att det är ”kris” i klimatfrågan.
Ingen kris i klimatfrågan
Journalister på stora redaktioner hoppade på henne och kastade epitet som ”vetenskapsförnekare” och andra tillmälen – samtidigt som journalisterna blev förnärmade när Widding svarade att de är okunniga och borde läsa på.
Det har visat sig att ingen har kunnat påvisa några sakfel i det som Elsa Widding framfört.
Tvärtom backar tunga auktoriteter som professor Lennart Bengtsson (dynamisk meterologi) upp hennes analys framförd i riksdagen. Han skriver i Det goda Samhället:
”Uppståndelsen är huvudsakligen semantisk då det gäller vilken betydelse man lägger i ordet kris och andra superlativer som vår tid tycks hänge sig åt i allt större utsträckning. En kris kan man möjligtvis kalla de dagliga skjutningarna, sprängningar och gängmorden som vi för tillfället har i Sverige men knappast väderförhållandena på jorden och allra minst i Sverige under de senaste decennierna.”
Liberalt medhåll

Och nu börjar det också röra sig hos andra partier. Att tro på klimatmålen till 2030 är ”lite som att tro på jultomten”. Det skriver riksdagsman Robert Hannah (L), vice ordförande i riksdagens kulturutskott och partikamrat med klimatminister Romina Pourmokhtari (L), på Twitter.
”Den tekniska utvecklingen kommer ta oss dit men inte så snabbt som alla önskar”, skriver Hannah som därmed ansluter sig till den hållning Sverigedemokraterna länge haft.
Utopiska ”mål” är vår tids planekonomi
I senaste podden Riksronden togs också betydelsen av ”mål” upp och hur ordet används som något nästan religiöst. Att sätta höga mål spelar ju ingen roll om de är omöjliga att uppnå. Då är det bättre att börja i verkligheten och se till att teknikutvecklingen fortsätter och gör samhällets verksamheter effektivare.
Det är oerhört glädjande att allt fler ifrågasätter det socialistiska och planekonomiska tänkandet som ligger bakom alla dessa ”klimatmål”. Låt verksamheten styra, inte påhittade ambitioner som bara är till för att framställa avsändaren som god – utan att det faktiskt har någon som helst betydelse för verkligheten.