Liberalerna och Sverigedemokraterna är inte eniga om synen på klimatet. Johan Pehrson (L) menar att Mattias Karlsson (SD) ”underskattar allvaret” i klimatfrågan.

Det var sedan Pehrson valts till partiledare på förmiddagen och hållit sitt installationstal, som han fick frågor om vad han menar med klimatförnekare.

Konfrontation med ”klimatförnekare”

– Våra motståndare på klimatområdet kommer inte släppa oss ur sikte. Och klimatförnekarna som är de nya högljudda kulturkrigarna de kommer inte släppa oss ur sikte de heller, sa Pehrson i talet.

Medier undrade om han syftade på Mattias Karlsson (SD) som i veckan intervjuats och haft invändningar mot hur klimatdebatten förs.

– Jag uppfattar inte att vi lever i en kris. Vi har stora och allvarliga miljöproblem och de ska vi ta på allvar. Vi ska göra så gott vi kan för att dra vårt strå till stacken och för att motverka det. Men det måste ske på ett ansvarsfullt och smart sätt, sa Mattias Karlsson till Expressen i veckan när han fick frågan om det är klimatkris.

Vilka är ”klimatförnekare”?

Pehrson får efter talet förtydliga sig om vilka han menar är klimatförnekare.

– Jag syftar på de människor som påstår att det inte finns något klimathot. Jag hävdar att de har fel. Samma personer som hävdar att IPCC:s underlag inte är tillräckliga, de har fel. 

– Jag tycker att Mattias Karlsson underskattar allvaret i de rapporter som i alla fall jag får och som vi tar till oss i regeringen, säger Johan Pehrson.

Pehrson får frågan om Karlsson är en klimatförnekare.

– Han verkar ha en annan bedömning, svarar Pehrson.

Är han då inte en klimatförnekare, blir Expressens följdfråga.

– Det jag hör ofta från SD är att vi i Sverige inte kan rädda planeten själva, det är helt omöjligt. I den delen har han helt rätt. Men vi ska visa att vi är det land i världen som kan ställa om snabbast till netto noll, svarar Pehrson. 

Klimataktivisterna vill avskaffa marknadsekonomin

Det är uppenbart att detta är en ytterst känslig fråga för L-ledaren. Han vill så gärna stå på ”rätt” sida i kulturkampen och inom åsiktskorridorens stränga krav.

För Mattias Karlsson (SD) är det enklare. När han intervjuades av Riks häromdagen var han rak och tydlig om var de så kallade klimataktivisterna står för.

– Vi ser en oroande utveckling där man har gått från att prata miljö till att attackera vår samhällsmodell i bredare mening. Greta Thunberg har sagt att vi måste skrota hela marknadsekonomin. Och man pekar ut västvärlden som något ondskefullt som måste göra bot och ta på sig större pålagor än andra. Ingen skulle bli gladare än Kina om deras idéer blir verklighet, säger Karlsson.

Klimat är den nya migrationsdebatten

Hur kan två erfarna partipolitiker ha så olika syn på hur verkligheten ser ut? Ja, klimatdebatten börjar nu likna hur migrationsdebatten såg ut i mer än 30 år – den som yppar minsta problem med invandring stämplas som en ny Hitler. De gamla partierna viker ner sig för dessa vänsterextrema angrepp.

Ett parti gör det inte. Sverigedemokraterna har fått rätt i migrationen, där nu en majoritet av partierna backar upp den SD-politik man förut stämplade som rasistisk.

Nu tar Sverigedemokraterna tag i klimatfrågan som också spårat ur, och tar avstånd från allt mer dramatiska skrik om att det råder klimatkris. Det finns inga skäl till ångest och undergångstoner. Sverigedemokraterna tar åter striden mot extremvänstern. Miljöproblemen ska åtgärdas, men inte i panik och revolution.

Detta vågar inte Liberalerna säga. De springer med klimataktivisterna eftersom de är rädda för den kritik man får om man inte säger som extremvänstern kräver.

Men priset för L kommer att bli högt, eftersom klimataktivisterna kräver att L ska överge marknadsekonomin och kanske demokratin, för att ”rädda” klimatet.

Och precis som i migrationsfrågan, kommer L att ändra sig – när Sverigedemokraterna tagit striden för en rimlig syn på klimatet och vunnit den genom demokratisk uppbackning i folkdjupet.

Ja, jösses. Jag är tyvärr inte förvånad att gamla partier ingenting lärt sig av migrationsdebatten. De går i vänsterns fälla – varje gång.