När toppmöte med G20 avslutades på Bali var både Kina och Indien med på att rikta hård kritik mot Rysslands krigföring i Ukraina. Tidigare har länderna vägrat att kritisera Putins regim. Men diplomater ifrågasätter att det är ett trendbrott från Kinas sida.

Efter att hela tiden ha vägrat fördöma Ryssland för kriget i Ukraina, ändrade sig Kina och Indien under G20-mötet. Man hade inga invändningar mot att G20 i sin gemensamma slutdeklaration starkt kritiserar Moskva.

Fortfarande inte satt ned foten

Kan detta äntligen signalera en ny hållning i Peking och New Delhi, frågar sig AP i en analys av nyhetsbyråns Asien-chef Foster Klug. Dessa två stora ekonomier verkar anpassa sig till vad USA och Europa tror är det bästa sättet att avsluta kriget i Ukraina. Men tittar man närmare på deklarationen finns svagheter i formuleringarna som väcka frågor om huruvida en verklig förändring är på gång.

Både Kina och Indien har betydande handelsförbindelser med Ryssland. AP menar att de trots slutdeklarationen finns öppningar för fortsatt samarbete med Moskva. Man håller framtida alternativ öppna.

Vissa vill kalla slutdeklarationen ett ”stort genombrott” och ett faktiskt ”skifte” från Kina och Indien där de anslöt sig till den ”demokratiska sidan av den stora omedelbara geopolitiska klyftan.”

Kina slingrar sig

Andra var mer försiktiga om att Kina faktiskt har ändrat sin hållning till Ryssland. Kinas president Xi Jinping kan helt enkelt ha fattat ett beslut om att inte ses som en som en outsider som förstör stämningen under möten ansikte mot ansikte med andra ledare på Bali.

Slutdeklarationen tillåter också Kina att undvika att helt gå emot ett Ryssland som blir mer och mer isolerat i takt med att man utökar sina attacker mot civila och civil infrastruktur i Ukraina.

Vad Peking inte har gjort är att ändra – eller till och med offentligt ifrågasätta – dess grundläggande relationer med Ryssland, konstaterar AP.

Indien har framfört kritik till Putin

För Indiens del har premiärminister Narendra Modi också undvikit att själv framföra kritik av den ryska invasionen av Ukraina. Modi indikerade dock för första gången under G20 att Indien framfört sitt obehag över attacken när han träffade Putin i september.

”Jag vet att dagens era inte är krig”, sa Modi till Putin.

Det budskapet ”fick mycket djup resonans i alla delegationer och hjälpte till att överbrygga klyftan mellan olika partier och bidrog till det framgångsrika resultatet i dokumentet” på Bali, sa Indiens utrikesminister Vinay Kwatra till reportrar.

Diplomater ser ett substantiellt skifte i Indiens relation till Ryssland, något som dock inte kan sägas om Kina.