Försvarsmakten är till för att avskräcka någon från att invadera landet, så som Ryssland nu gör i Ukraina. Ju större avskräckning desto bättre möjlighet att undvika krig. För att uppnå största möjliga avskräckning från att gå in i Sverige borde inte kärnvapen på svensk mark vara uteslutet.

Det är inte så lite hycklande när Socialdemokraterna redan innan Sverige ens är medlem av Nato vill lägga in en mängd reservationer. Morgan Johansson (S) vill krångla och bråka med en illusionistisk fredsaktivistisk agenda. Hur det låter är viktigare för S, än vad det betyder i verkligheten. Att den fredsaktivistiska naiviteten av Putin kan tolkas som en inbjudan att anfalla tycks inte bekymra Morgan Johansson.

Svenskt försvar har avrustats under långt tid – av både vänsterregeringar och borgerliga. Det är en viktiga förklaring till att Sverige ansöker om medlemskap i Nato. Dessa regeringar har gjort vårt eget land försvarslöst i en tid då krig med pansarvagnar återkommit till Europa och vår närhet.

Det är därför de valvinnande fyra partierna plus S och C var överens om att bryta med den 200 år gamla säkerhetspolitiska linjen om militär alliansfrihet, och i våras ansökte om Nato-medlemskap för konungariket Sverige.

Att avstå från kärnvapen tolkas som undfallenhet mot Ryssland

Nu ger överbefälhavaren Micael Bydén sina råd till regeringen: Sverige bör gå med i Nato utan förbehåll.

I klartext betyder det att Försvarsmakten inte tycker att regeringen ska motsätta sig att kärnvapen placeras på svensk mark.

– Kärnvapen är ett trumfkort i det internationella maktspelet. Finland och Sverige går med i Nato för att få skydd mot Ryssland, som har kärnvapen och ofta hotar med att använda dessa. Utan kärnvapen skulle Nato inte kunna sätta hårt mot hårt mot Ryssland och därför heller inte kunna skydda oss, säger Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till SVT.

Finland utesluter inte kärnvapen

Finlands statsminister Sanna Marin uttalade sig i Yle i lördags och bekräftade att Finland inte utesluter kärnvapen på sitt territorium. 

Finland har en 130 mil lång gräns till Putins Ryssland. Man behöver största möjliga avskräckning för att förhindra att Putin försöker göra samma sak i norra Europa som han gjort i Ukraina.

Ukraina var militärt alliansfritt, något som Ryssland struntade i när man började bomba landet och pansarvagnarna rullade in. Nu har ryska trupper sedan 24 februari ägnat sig åt fruktansvärd förstörelse av det ukrainska samhället. Ryska trupper lyckas inte ockupera landet, men civilbefolkningens utsatthet är brutal. Bostadshus, köpcentrum och lekparker bombas.

Minimera risken för anfall

Det är för att Finland och Sverige ska minimera risken för att detta ska hända också hos oss som Natomedlemskap är den snabbaste vägen att höja tröskeln för Putin att anfalla.

Avskräckningen är det bästa sättet att förhindra krig. Då är det självklart att man ska använda detta verktyg så effektivt som möjligt. Att då från början säga att man inte tillåter kärnvapen eller stående trupp på sitt territorium är att be Ryssland om att anfalla så som man gör i Ukraina.

Socialdemokraterna är fullständigt fel ute när man i en kontraproduktiv fredsaktivistisk anda vill hindra Sverige från att skaffa sig bästa möjliga skydd för landet.