Aldrig har en amerikansk president varit så gammal. Och Joe Biden vill inte fira sin 80-årsdag. Trots uppenbara ålderskrämpor vill han ställa upp i nästa presidentval 2024 och vara president i sex år till.

KOMMENTAR. New York Times konstaterar att Biden strävat efter att aldrig uttala siffran 80 offentligt. ”Jag kan inte få den över mina läppar” har han sagt i en tv-intervju. Att han skulle fylla 86 i slutet av en hypotetisk andra period får enligt tidningen ”till och med demokrater att tystna”.

Hur födelsedagen ska firas, om det alls ska ske, är än så länge oklart. Washington Post skriver att Vita huset ser på bemärkelsedagen med en ”aning av fruktan”.

Och presidenten själv vill inte fira födelsedagen:

– Någon sa att jag snart fyller år. Jag svarade ”nej, du måste prata om någon annan”, har Biden sagt som skämt men det för snarare tankarna till frågan om han börjar bli senil.

Mentala åldrandet mer avgörande än antalet år

Ålder i sig är inget problem. Den mentala och fysiska åldern är avgörande, inte kalendern.

Men Joe Biden har själv sagt att det är en ”legitim fråga att fråga om någon över 70 år är lämpliga eller inte” att tjänstgöra i Vita huset. Men det var naturligtvis innan han själv blev det.

New York Times har intervjuat flera medicinska experter inför presidentens 80-årsdag.

”Denna idé att ålderdom är förknippad med bara nedgångar är inte sann”, säger Dr Dilip Jeste, en psykiater som har studerat åldrande vid University of California. ”Det finns studier som har gjorts över hela världen som visar att hos människor som håller sig aktiva fysiskt, socialt, mentalt och kognitivt finns det ökad anslutning mellan specifika nätverk, och även nya neuroner och synapser kan bildas i utvalda hjärnregioner med högre ålder.”

American Academy of Neurologists har rekommenderat årliga screeningar för dem som är 65 år och äldre eftersom ”åldern i sig är en betydande riskfaktor för kognitiv försämring.” Men Joe Biden genomgick inte kognitiv screening under sin senaste hälsokontroller

Biden ser inte ut som en 60-åring, snarare 90-åring

För oss utomstående finns en rad pinsamma klipp från medierna där Joe Biden inte kan prata rent utan slöddrar. Han vet ibland inte vad han ska göra eller vilket håll han ska gå. När han under tal läser från telepromter har han uttalat det som står på skärmen även om det varit ”nytt stycke”, vilket ger intryck av att han i det ögonblicket inte vet var han är och vad han håller på med.

New York Times påminner om att domarna i Högsta domstolen är valda på livstid och att vänsterdomaren Ruth Bader Ginsburg var 87 år när hon avgick med döden.

Men åldrandet är synnerligen individuellt. Donald Trump, för att ta ett exempel, är bara fyra år yngre än Joe Biden, men han framstår som minst 20 år yngre. Om Trump ger intryck av att vara i 60-årsåldern, får man en känsla av att Biden är i 90-årsåldern.

Ställer han upp 2024?

Av det man kan se av Joe Biden från hans offentliga framträdanden önskar man honom en lugnare tillvaro framöver. Inte en ny presidentvalkampanj och fyra år till i Vita huset från 2024.

Ibland får man en känsla av att Biden kanske inte ens överlever tiden fram till nästa presidentval.

Men självklart ska han fira sin 80-årsdag.