Vi är vana att se socialdemokrater som självsäkra politiska spelare som ofta lurar skjortan av borgerliga politiker. Med det konservativa Sverigedemokraternas inträde på scenen har dynamiken ändrats. Nu anklagas S av sina egna för att ha blivit fega.

Flera röster på vänstersidan har blivit oroliga sedan Socialdemokraterna i sin skuggbudget i stort sett köper allt det den nya konservativa plus borgerliga majoriteten lagt fram.

Ta exempelvis Sydöstran där S-debattören Ayman Fares skriver under rubriken, Moderaterna har lyckats lamslå socialdemokratisk debatt: ”Men det är också uppenbart att Socialdemokraterna blivit ett allt för försiktigt parti”, detta med anledning av att S omedelbart gick ut mot en höjd fastighetsskatt när röster inom rörelsen lagt fram det förslaget.

Någonting ”kväde debatten, nämligen Moderaternas ambitiösa och systematiska men osakliga skrämsel om att Socialdemokraterna kommer införa fastighetsskatt som skulle slå hårt mot vanliga hushåll … Partiet tycks ha låtit Moderaternas skrämsel diktera var partiet ska stå i ekonomiska frågor.”

Höjda skatter saknar stöd i opinionen

Fastighetsskatten är ett exempel. Jobbskatteavdragen är ett ännu viktigare exempel på skattesänkningar som Socialdemokraterna accepterat och inte återställt med skattehöjningar. Ja, Socialdemokraterna avskaffade ju till och med värnskatten för de allra högsta inkomsterna under förra mandatperioden.

Visst kan man tycka det är fegt att S inte använder sin nya fria roll som oppositionsparti för att profilera sig som vänster. Men förklaringen är nog inte feghet utan den krassa insikten att skattehöjningar inte är omtyckta av väljarkåren.

Väljarna ogillar socialdemokratisk skattehöjarpolitik och då är det ju dumdristigt att föreslå sådana eftersom det skulle ge tapp i väljarstöd.

Villrådighet om värderingar

Men partiet måste ju stå för någonting. Frågan är bara: vad?

Snarare än feghet eller att borgarna får diktera villkoren för debatten, handlar Socialdemokratins villrådighet av att verkligheten inte längre stämmer med det progressiva tänkandet.

Detta har fått de flesta Socialdemokratiska partier i Europa att rasa i väljarstöd. På många håll ses det som framgång om man får tvåsiffrigt väljarstöd i val. I Sverige har S lyckats behålla sig relevans genom att leva på gamla meriter som regeringsdugligt. Och som sagt, föra skattesänkarpolitik.

Socialdemokraterna behöver hitta en nisch som ligger i tiden. Det är enklare sagt än gjort.