Globaliseringen slår knut på sig själv. Något som blir övertydligt nu när Fotbolls-VM i Qatar startar. Festen tycks utebli. Alla som reser dit stämplas som paria i västvärldens vänstermedier – som ändå kommer att sända matcher och bevaka eventet.

Fotbollsorganet Fifa har avslöjats som ett vidrigt korruptionsnäste. Qatar mutade sig till det största sporteventet i världen (vid sidan av OS). Och ett stort antal gästarbetare har dött under byggandet av de nya fotbollsarenorna i landet. De som skulle vara glädjens och framgångens ambassadörer för den globala gemenskap som fotbollen skapar blir nu smutskastade och ses som köpta lakejer för smutsigt rika oljeregimer. Inte minst fotbollsikonen David Beckham vars image nu svärtas ner.

Kan det blir en fotbollsfest, nu när fotbolls-VM drar igång?

Qatar var villigt att betala

Precis som när Vladimir Putin köpte vinter-OS 2012 och fotbolls-VM 2018 och Kina köpte OS 2022 var diktaturen Qatar villig att i år ta kostnaderna för att arrangera fotbolls-VM. I västvärlden finns få länder som har så stora plånböcker att de kan ta kostnaderna för dessa numera gigantiska event på egen hand. Demokratiskt valda politiker får inte längre mandat av sina väljare att lägga skattepengar på sport istället för sjukvård, polis och infrastruktur.

Då återstår diktaturerna.

Men Qatar anses inte duga

Al Bayt-stadion i Qatar. Foto: Fifa.

Inför avsparken i eftermiddag på Al Bayt Stadium med 60.000 platser i Qatar har VM blivit allt giftigare för fotbollen. Istället för fest, förväntningar och förverkligande av sportens ideal om rent spel präglas medierna av en ström anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Såväl arbetsvillkoren för de som byggt fotbollsanläggningarna som värdlandets syn på kvinnor och minoriteter.

Medierna i väst översköljer sin publik med anklagelser om att fotbollen gör sig skyldig till att stödja förtryck. ”Sportswashing” kallas det när arrangörer med tvivelaktigt rykte satsar stora summor för att köpa sig bättre anseende genom att arrangera kända sportevenemang. ”Musicwashing” kallas det när artister uppträder för att förgylla dessa internationella evenemang.

Fifa:s korrupta ledning svarar med att anklaga västvärlden för 3000 år av kolonialism och att den demokratiska världen inte är något moraliskt föredöme.

Denna politiska smutskastning kan komma att överskugga den 29 dagar långa fotbollsturneringen.

Västvärldens krav på icke-västliga länder

Hyckleriet från alla sidor är så omfattande att man kan spy. För 12 år sedan, då Fifa röstade om vem som skulle få stå värd, fanns USA och Australien som alternativ. Men Fifas exekutiva kommitté valde Qatar. De som klagar på Qatar var förmodligen inte särskilt aktiva i att ge VM till USA eller Australien, det skulle ju vara att låta västvärlden få fortsätta dominera en sport som utövas i alla delar av världen. Globalistisk logik talade för Qatar, att ge VM för första gången till Mellanöstern. Att inte ge VM till regionen hade stämplats som rasism.

Men när VM hålls utanför väst, i ett nyrikt, tidigare u-land, är det knappast märkligt att det inte lever upp till demokratiska staters villkor. De tillhör ju inte västvärlden – just det som var en anledning till att de överhuvudtaget fick turneringen 2022.

Man kan inte ställa västvärldens krav på ett land som inte är och knappast vill bli ett västland.

Om politiska krav ska ställas, då kan knappast något annat än ett västland väljas som värdlandet för kommande fotbolls-VM och Olympiska spel. Det går inte både kräva att andra delar av världen ska få arrangera stora sportevenemang om man samtidigt lägger västvärldens moraliska krav på dem.

Det går inte ihop!

Sport eller politik?

Allt detta lägger sordin på det som är tänkt att vara en sportslig fest. En totalt motsägelsefull politisk aktivism tar överhanden genom mediernas hycklande moralism.

Det enda sättet att komma ur detta vanvett är att bestämma sig för vad fotbolls-VM är. Om det är en politisk manifestation, får västvärlden se till att alltid arrangera turneringen – och betala kalaset. Väst har ju västliga värderingar, bättre arbetsvillkor och mindre korruption än övriga världen.

Om det däremot är fråga om fotboll som sport borde turneringen, matcherna, triumferna, förlusterna och fansens firande stå i fokus.

*
Mer: TV-tider för VM 2022