Lite snö och svensk kollektivtrafik kraschar omedelbart. Så skedde inte förr. Det snöade för 50 år sedan och då ställdes inte trafiken in i samma utsträckning.

Söndagens snöande har resulterat i inställda bussar, tåg och tunnelbaneturer. Många resenärer på väg till jobbet får på måndagsmorgonen vända hemåt istället för att nå arbetsplatsen.

– Det är en mörk dag för kollektivtrafiken, säger Karolina Wickman på SL:s pressjour i Stockholm.

Snöfallet har lamslagit Stockholms lokaltrafik.

– Så länge vägarna är oplogade är framkomligheten för dålig och risken för olyckor för stor. Därför ha vi än så länge bestämt att ställa in busstrafiken, sa Karolina Wickman vid sjutiden på måndagsmorgonen till Svenska Dagbladet.

Den som på SL:s hemsida kollar efter tidtabell för tunnelbanan får endast beskedet ”Stora störningar”.

Västsverige

Göteborgs-Posten rapporterar att snöfall har medfört kaos i morgontrafiken i delar av Västsverige med inställda bussar som följd: ”Snön har fallit över Göteborg och det kommer den fortsätta göra, i alla fall under dagen, med tidvis snöbyar och några centimeter till.”

En gul varning för snöfall utfärdades redan på söndagen och gäller fram till måndagskvällen i området sydväst om Vänern och ner till Orust.

– Det området beröras av kraftiga snöbyar under morgonen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

SJ:s trafikinformation ligger nere

Snöfall innebär att järnvägstrafiken drabbas av kaos. Nu ligger all trafikinformation från SJ nere, rapporterar SR. Sajten som ska ge information om avgående och ankommande tåg går inte komma åt.

Skälet är att problemen med inställda och försenade tåg gör att fler söker efter trafikinformation – och då orkade inte SJs sajt med alla som söker tider.