I lördags sköts en 25-åring ihjäl vid ett campus i Gävle. Det är tredje allvarliga skottlossningen inom drygt en vecka. Nu meddelar Socialdemokraterna i kommunen att de storsatsar – på fritidsgårdar.

KOMMENTAR. Sverige har inte rört sig ur fläcken på trettio år. Att bemöta ökat våld i samhället med mer fritidsgårdar har varit officiell politik sedan 1990-talet. Har det hjälpt?

Tvärtom. Flera larmrapporter har kommit om att fritidsgårdar används av kriminella gäng för att rekrytera nya ungdomar in i brottslighet.

Tre skjutningar, två döda på tolv dagar

Faksimil Arbetarbladet i Gävle.

Innan 25-åringen sköts ihjäl vid campus i Gävle (6/11), blev en annan man skottskadad mitt på ljusa dagen vid tågstationen (30/10). En man knivskadades svårt vid Rådhustorget i Gävle (29/10). Detta efter att en 16-årig pojke sköts ihjäl på cykelbana i Sandviken (25/10), två mil söder om Gävle.

Svaret från politikerna i Gävle?

Kommunpolitikerna har haft möte i veckan med polisen på plats för att ge lägesrapport efter de grova våldsbrott som skett i Gävle och Sandviken.

– Vi har haft oerhört viktiga samtal om vad som är viktigast just nu. Hur jobbar vi akut? På medellång sikt? Och på lång sikt?, frågar sig Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i lokalpressen.

Kommunledningen ska forma ett särskilt ledningsstöd för att ”samordna arbetet”. Ett extra anslag på två miljoner har avsatts.

– Det kan vara föreningsliv som vill ordna aktiviteter, det kommer att vara fritidsgårdar som har utökade öppettider, säger Wiklund Lång.

Socialtjänsten ska få fler fältassistenter.

Mer av den politik som bedrivits i 30 år och fört Sverige dit där vi är nu. Hur kan någon tro att det ska hjälpa nu när det inte gjort det hittills?