I gårdagskvällens rösträkning backade både de röda partierna och de borgerliga. De invandringskritiska partierna ökade, liksom ett nytt mittenparti.

Valet i Danmark har varit ovanligt oförutsägbart. Flera nya partier har ställt upp och flera av de gamla partierna har tappat stort i opinionsmätningarna.

Källa: DR.

Till slut visade det sig att 12 partier tar plats i Folketinget. De regerande Socialdemokraterna med stödpartier backade och tappade sin majoritet. Också de borgerliga partierna tappade mandat.

Valets vinnare: utbrytare ur Venstre

Flest mandat vann det nya mittenpartiet Moderaterne, under ledning av den förre borgerlige statsministern Lars Løkke Rasmussen som hoppade av sitt gamla parti, högerliberala Venstre, då han tyckte det förde en för hård invandringspolitik. Han låter som en dansk Fredrik Reinfeldt.

Samtidigt gick de invandringskritiska partierna framåt, från 20 till 25 mandat. Men många bytte parti. Från Dansk Folkeparti till det nya Danmarksdemokraterne, som är det parti som gick fram näst mest av alla partier, med 14 mandat. Danmarksdemokraterne leds av karismatiska Inger Støjberg, som varit invandrarminister för Venstre.

De båda valvinnande och helt nya partierna leds alltså av utbrytare ur högerliberala Venstre. Detta parti blev också valets största förlorare och tappade 20 mandat.

S-statsministern lämnar in avskedsansökan

Trots att statsminister Mette Frederiksen (S) leder det största blocket lämnar hon in ett avskedsbrev för den socialdemokratiska enpartiregeringen till drottning Margrethe.

– Det är klart att det inte längre finns en majoritet bakom regeringen i dess nuvarande form. Socialdemokraterna gick till val för att bilda en bred regering. Om en majoritet av partierna pekar på mig som regeringsbildare kommer jag att undersöka om det kan göras, säger Mette Frederiksen till DR.

Och det står klart att en majoritet av partierna håller med henne, därför kommer Mette Frederiksen att nu få undersöka möjligheten att bilda regering. På ett eller annat sätt behöver hon stöd av nya Moderaterne.