Beskedet om att hockeyspelaren Börje Salming dog igår har gett eko i hela hockeyvärlden. NHL:s officiella hemsida toppas av nyheten med ordet: ”HEARTBROKEN”.

För NHL.com berättar Mark Kirton, som var lagkamrat och vän med Börje Salming, att han via ett Zoom-samtal uppmanade Salming att komma över till Kanada Hall of Fame-festligheterna i mitten av november.

Lagkamraterna fick Salming till Toronto en sista gång

Kirton säger att Salming först inte var sugen på tanken på att komma till Nordamerika på grund av sin sjukdom. Men efter samtalet ändrade han sig snabbt.

”När Darryl Sittler och jag pratade med honom om idén under zoomsamtalet verkade han inte vilja komma,” sa Kirton och fortsatte,

”Jag sa: ’Sluta inte ta en risk. Låt inte sjukdomen ta kontroll över dig.’ Han gick från att skaka på huvudet till att nicka.

”Två dagar senare fick jag och Darryl ett mejl om att han skulle komma.”

Under sitt besök i Toronto tidigare denna månad hyllades Börje Salming stort.

Så tråkigt

Två andra giganter inom hockeyn återges av NHL:s officiella hemsida.

– Så tragiskt, säger Hall of Fame-forwarden Peter Forsberg. ”Vi står alla i skuld till Börje.

– Jag är förkrossad just nu”, skriver Mats Sundin från Sverige. ”En sådan förlust.”

*
Även den som inte är så intresserad av ishockey rekommenderas att se dokumentärserien Hockeyns historia i SVT, för den handlar inte enbart om en sport utan om ett land, Sverige, och hur grabbar som Börje Salming får skapa sin sport på egen hand.