På tisdag är det mellanårsval i USA. Väljarna har att utse en person, ofta en färgstark kandidat till senator, guvernör eller kongressledamot. Samtiden kommer att presentera några av de kandidater som kan avgöra valet.

Republikanerna har medvind eftersom president Joe Biden framstår som en svag ledare som inte hanterar inflationen och landets problem särskilt väl.

Idag är det helt jämnt i Senaten, 50-50. Det räcker att Republikanerna vinner ett ytterligare mandat för att president Biden och demokratiska partiet ska förlora möjligheten att på egen hand stifta lagar och utse vänsterradikala domare.

Från chanslös till möjlig senator

För inte så länge sedan ansågs bonddottern, sjuksköterskan och trebarnsmamman Tiffany Smiley, 39, fullständigt chanslös mot den sittande demokratiske senatorn för Washington State, Patty Murray, 72, som innehaft uppdraget i 30 år. Ingen republikan har vunnit senatorsval i delstaten på 22 år.

Tiffany vid makens sida 2005.

Men nu är det helt jämnt mellan dem båda i opinionsmätningarna.

Tiffany Smiley har inga tidigare politiska uppdrag. Hon levde ett ordinärt amerikanskt familjeliv. Men hennes man tjänstgjorde i armén och i Irak skadades han svårt i en vägbomb 2005. Försvarsmakten ville att hennes man Scotty skulle ta avsked pga av hans skador. Men han vägrade. Han och Tiffany tog strid mot myndigheterna och Scotty blev till slut den förste blinde arméofficeren i aktiv tjänst.

Abortfrågan

Väljarna i delstaten brukar rösta demokratiskt och majoriteten är för aborträtt.

Tiffany ställer upp på nuvarande delstatslag om att abort är tillåten så länge barnet inte kan överleva utanför kvinnans kropp, alltså i praktiken nära den svenska lagstiftningen på 18 veckor. Det anses i USA vara restriktiv abortlagstiftning. Hennes demokratiske motståndare vägrar sätta någon gräns för abort, vilket i praktiken betyder att hon vill låta abort vara tillåtet fram till nionde månaden.

I mätningar utförda över hela USA har abortfrågan neutraliserats. I somras blev den en fördel för demokraterna, då aborträtten ansågs hotad efter att Högsta domstolen överlät till delstaternas folkvalda att stifta lagar i frågan. Men demokraterna har hävdat att abort ska få ske fram till nionde månaden, vilket många väljare anser mer extremt än att sätta en gräns vid exempelvis 18 veckor.

Demokraternas extrema position om abort stöter bort väljare, precis som BLM- och woke-aktivister som hävdar att alla vita är rasister. Likaså reagerar många väljare negativt på demokratiska partiets vilja att låta barn i lågstadiet utsättas för sexualundervisning där könen ifrågasätts.

En sensation om Smiley vinner

Det är alltså närmast sensationellt om Tiffany Smiley skulle vinna på tisdag, men det är numera ingen omöjlighet. Demokratiska partiet har blivit så vänsterextremt att en traditionell demokratisk delstat kan komma att rösta republikanskt.

Hon backas också upp av kända republikanska namn.

”Tiffany Smiley har drivit den bästa kampanjen av någon i det här landet,” säger senator Marsha Blackburn. ”När man tittar på hennes passion och hennes engagemang för vårt land och att skydda dess friheter … det är en inspiration.”

Smiley är för närvarande på en busstur runt hela delstaten och hälsar på väljare inför valet den 8 november.