L-partiet har bett om ursäkt “på flera olika nivåer i partiet” efter att partiledaren Johan Pehrson kritiserat SD under en konferens med L-stiftelse på brukshotell i Gästrikland. 

ANALYS. Den nye arbetsmarknads- och integrationsministern tillbringade en lördag ”med gamla folkpartister”, som Expressen (betalvägg) skriver. Närmare bestämt ledamöter i en tidningsstiftelse som sponsrat L-partiets valrörelse. 

Skit i Tidöavtalet

Dessa sponsorer ogillar Tidöavtalet och Johan Pehrson förklarar, enligt Expressen , att man kan ”använda Avtalslagen som metafor för att förklara, i den står att det inte ska finnas oskälighet i avtalsskrivningen. Då kan kontraktet brytas. I klarspråk – vad som helst kommer han inte gå med på.”

Och Pehrson vill vara publiken till lags och recenserar Tidö med att ”alla återvandringsmål är borta och en massa andra sjuka saker”. Och: ”Det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet.”

Bryter avtalet

Med dessa förminskande uttryck bryter Johan Pehrson mot avtalet där det i klartext står att man ska bidra till ”ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandra”.

SD-toppen Björn Söder twittrade under söndagen att L ”bör överväga vad man säger om man vill sitta kvar i regeringen”.

Bett om ursäkt

Partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) skriver i kommentar till Aftonbladet att Liberalerna ”har lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet.”

”Med bakgrund av det kan vi ha överseende med detta påhopp denna gång”, säger Mattias Bäckström Johansson till tidningen. ”Vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen och att de agerar i enlighet med det vi kommit överens om i Tidöavtalet”.

På Facebook skrev Johan Pehrson på söndagen: ”Tidöavtalet tar viktiga steg för att lösa samhällsproblemen … Den tidigare S-regeringen har lämnat efter sig en rekordhög arbetslöshet, skenande inflation och gängkriminalitet som måste bekämpas … Därför kommer jag att göra min del för att respektera överenskommelsen med SD, M och KD.”

L är inte att lita på

Det var just den här sortens dubbelhet som gjorde att Sverigedemokraterna inte ville att Liberalerna skulle ingå i regeringen. Men det visar samtidigt att om L inte suttit i regeringen hade de förmodligen redan sprungit över till S-sidan och då hade Sverige haft en S-statsminister igen. Och hade L inte kommit in i riksdagen hade också vänstersidan vunnit majoriteten av mandaten i riksdagen.

Sådan är parlamentarismen. Småpartier som är vågmästare har avgörande makt, även om mycket få väljare tycker att de ska ha det.

Smärtgränsen

Frågan är var smärtgränsen går för SD att stödja en regering som pratar skit om samarbetet. Till skillnad från andra partier är dock Sverigedemokraterna inställda på att genomföra politik som gör verkligheten bättre för svenska folket. Då kan man ta struntprat så länge det händer saker i den praktiska politiken.