”Vem har mördat min son? Det är det enda jag är intresserad av”, säger mamman Tülün vars son sköts ihjäl på parkeringen utanför familjens radhus i januari i år.
När polisens utredningar kör fast är det inte ovanligt att anhöriga till personer som skjutits ihjäl fortsätter att utreda på egen hand, rapporterar Sveriges Radio.
Antalet mord ökar. Skjutningarna blir fler. Polisen klarar bara upp en liten del av morden. Då tar anhöriga över och fortsätter efterforskningar för att få fram namn på personer av intresse.
När polisen efter nio månader meddelade Tülün Tas att de inte kommer någon vart i jakten på hennes sons mördare och därför pausar mordutredning startade hon själv arbetet med att söka upp personer i kriminella miljöer för att hitta namn och ledtrådar.
Försöker få svar
– Polisens utredning… de vänder på alla stenar. Jag vill veta vad de där stenarna är. Vad är det för stenar ni vänder på? Det här är mitt sätt att vara lite detektiv, försöka få reda på svar, säger Tülün Tas.
– Om jag skulle tänka på konsekvenserna så hade jag kanske blivit rädd.
Och när du tänker på konsekvenserna?
– Jag tänker inte på konsekvenserna.
Om du skulle tänka på konsekvenserna, vad kommer du fram till då?
– Han som har utfört det här, eller hans kompisar får reda på att jag letar, då kanske de kan göra saker för att tysta ner mig.
Men det får henne inte att sluta efterforskningarna. Hon vill veta vem som dödade hennes son.
Vanligt att anhöriga engagerar sig
Sveriges Radio har varit i kontakt med andra anhöriga i andra ärenden där unga människor skjutits ihjäl. Även de beskriver hur de gör egna efterforskningar, när polisens utredning kört fast.
Polisen varnar för att frågeställande kan skapa reaktioner bland kriminella. Men anhöriga har stort behov av att få veta mer om vad som hänt.
Och polisen bekräftar att de, liksom mamman Tülün Tas, har uppfattningen att personer i sonens bekantskapskrets vet vad som hänt men inte vågar berätta.
Dödsskjutningar i Sverige
Statistiken över skjutvapenmord är bedövande. De flesta är ouppklarade.
2022: 59
2021: 45
2020: 47
2019: 45
2018: 43
2017: 36