Igår hölls den första första frågestunden i riksdagen med statsminister Ulf Kristersson (M). Där fick han frågor om bränslepriserna av Jimmie Åkesson (SD). Och utbytet illustrerar dynamiken mellan regeringen och dess parlamentariska stöttepelare.

I riksdagen påpekade Åkesson att Sverigedemokraterna gick till val på rejäla kostnadssänkningar för Sveriges bilister. Han ser den budget som regeringen förhandlat fram med hans parti som steg i rätt riktning.

Varför inte snabbare sänkning av reduktionsplikten?

– Vi ser hur reseavdraget höjs kraftigt. Det är väldigt bra. Vi ser hur energiskatten på bensin och diesel sänks. Det är bra. Reduktionsplikten sänks till lägsta möjliga nivå. Det är också bra, sa Åkesson som lade till att han som sverigedemokrat gärna hade gått både längre och fortare fram.

Därför ställde Åkesson frågan varför inte sänkt reduktionsplikt, som skulle göra främst dieseln flera kronor billigare per liter, kommer att genomföras förrän 1 januari 2024.

Statsministern svarade att det fanns två viktiga skäl till sänka reduktionsplikten först om ett år.

– Det ena är att detta ofta är ganska stora upphandlingar som görs lång tid i förväg. Många av de bolag
som i dag säljer bensin och diesel är redan uppbokade med detta. Det hade alltså inte lett till några stora prissänkningar om man hade gjort detta tidigare.

– Det andra är att vi väntar på att se vad EU:s nya miniminivå blir, så att vi får en harmoniserad nivå runt om i Europa där vi inte har sneda konkurrenssituationer mellan olika länder.

Kan agera tidigare om möjlighet ges

Åkesson underströk att han gärna ser att regeringen agerar tidigare om möjlighet ges. Och han efterfrågade besked om när EU:s nya miniminivå blir klar.

Kristersson vågade inte säga när EU-förhandlingarna blir klara och ansåg det vara en känslig fråga med tanke på klimatet. Men han gav Åkesson rätt i att politiken ”måste ha respekt för att enskilda människor drabbas hårt av” de höga bränslepriserna.

Oppositionen vill höja bränslepriserna

Statsministern passade också på att hänvisa till Socialdemokraternas skuggbudget som om den skulle vinna i riksdagen istället för sänkt skatt innebär betydande prisökningar vi pump.

Dels eftersom oppositionen vill fortsätta öka reduktionsplikten, vilket skulle leda till mycket högre kostnader de kommande åren för svenska konsumenter. Dels eftersom Socialdemokraterna drar tillbaka de 7 miljarder som regeringens skattesänkning på bränsle innebär i minskade statliga intäkter.

Balansgång mellan svekdebatt och måluppfyllelse

Det här var första gången Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna står i en situation där man är ansvarig för hela statsbudgeten och drivit ned bränslepriserna enligt vallöften, men inte med så mycket som man vill åstadkomma. Och inte så snabbt som många väljare hoppats på.

SD-väljarna är inte vana vid att partiet är i maktställning och därför inte heller är vana vid att se Sverigedemokraterna kompromissa. Partiet har ju hållits utanför.

Det krävs en pedagogisk och retorisk skicklighet hos SD-ledningen för att få de egna väljarna med sig på att en valseger och maktställning inte innebär att man själv kan bestämma allt.

Särskilt som socialdemokraterna genast är ute och talar om ”svek”, även om alltså S skulle höja bränslepriserna vid pump om de fick bestämma.

Vallöften ska hållas. Sverigedemokraterna måste ligga på och se till att bränsleskatterna sänks i de tre kommande statsbudgetarna innan valet 2026, så att man kan gå till val på infriade löften.

*

Läs replikskiftet i riksdagens protokoll.