Efter valförlusten har vänstern gått ännu mer i spinn om nazism och fascism – trots att dessa galna anklagelser förmodligen är en viktig orsak att vänstern förlorade valet. Vadan denna besatthet?

Ja, jag har aldrig slutat bli förbluffad över hur vänsterröster får komma undan med att anklaga meningsmotståndare för kopplingar till historiens värsta brott. Men jag ser valresultatet förra månaden som att effektiviteten i den galna anklagelsen håller på att klinga av.

Frågan återstår dock: varför denna besatthet hos vänstern?

Och idag ger författaren och krönikören Ivar Arpi det bästa svaret hittills. Den politiska vänstern har förvandlats till en sorts religiös väckelse, där Satan ska bekämpas.

Arpi skriver en replik i DN-Kultur:

Fascismen blir en fritt svävande gestalt, som uppträder i olika förklädnader i olika tidsperioder. Det här är vad psykologen Nick Haslam kallat ”concept creep”, vilket innebär att ett begrepp med tiden omfattar allt fler fenomen. Diskussionen rör sig också från vetenskapens område till moralens – ordet fascism blir bara ett sätt att benämna allt man uppfattar som ondska.

Fascismen fyller i dag, tillsammans med nazismen, samma funktion som Satan gjorde under tidigare epoker. Det Mikael Nilsson och hans kamrater ägnar sig åt liknar därför en religiös väckelse där den Stora Fienden bekämpas, men forskning eller journalistik är det inte.

Ivar Arpi i replik i DN, 6 oktober 2022

Ja, det förklarar varför fakta och logik inte biter på vänstersidan längre. De far iväg i sina besvärjelser, hur som helst. De är fixerade vid vad de upplever som ont och gott. De själva är naturligtvis de goda och deras politiska motståndare de onda – de som står på Satans sida.

Det är därför man drar röda streck. Därför man inte får samtala, förhandla och göra upp.

Det är därför det sagts att man inte ska ”normalisera”,

Det är ju att göra upp med Satan själv!

Och de som fångats av denna väckelse är naturligtvis fullständigt oförmögna att se vilka VERKLIGA problem vi har i samhället idag. Sådant som att elförsörjningen måste fungera. Att underhåll av vägar och järnvägar är ett måste. Att våldsbrottslingar måste låsas in – länge.

Den som jagar Satan i sin vardag är förmodligen inte särskilt lämpad att ha hand om politikens vardag.

Hoppas vi får en regering som ser verkligheten som medborgarna lever i, och inte spöken på ljusan dag.