I ett balanserat reportage i Aftonbladet träder flera unga kvinnor fram och berättar om sitt engagemang i Sverigedemokraterna. Landets näst största parti täcker in de flesta – annars vore det inte näst störst.

KOMMENTAR. Aftonbladet inleder reportaget: ”Möt de unga kvinnorna som vill förändra bilden av Sverigedemokraterna – Skönhetsdrottningar, influencers och tiktok-stjärnor”.

I valet röstade 16 procent av kvinnorna på SD, en ökning från 12 procent i förra valet. Bland unga kvinnor mellan 18-29 år var det 11 procent som gav sin röst till Sverige­demokraterna i år, enligt nya siffror från Aftonbladet/Demoskop. Det är en ökning, från 8 procent 2018.

Tidningen intervjuar Destiny Ameen, 22, Rebecka Rapp, 22 och Emely Ek, 25.

Modell och sjuksköterska

Emely Ek, känd som fotomodell men till vardags akut­sjuk­sköterska på Mälar­sjukhuset, berättar hur det är att vågar stå för den hon är. När det blev känt att hon är Sverigedemokrat slutade en del att hälsa när hon kom till jobbet. Det är idag inte lika självklart att bli inbjuden till vissa fester i privatlivet längre.

– En del valde, som de sa att ”inte associeras med mig”. Visst är det tråkigt att man tappar vänner, men jag känner att jag vill engagera mig för något större än en vän. För Sverige.

Emely är själv vegetarian och tycker partiet ska tala mer om sexuella minoriteter. Men inte som vänsteraktivisterna.

Hon vill till exempel inte se regnbågs­flaggor på kommun­huset, och att det propageras mindre om genus i skolan. Att prata för mycket om trans­frågor kan snarare väcka oro bland barn, menar Emely Ek.

– Skolan ska vara en plats där barn får vara barn. Finns det fyra elever i en klass som börjat vandra iväg på stigen att de identifierar sig som något annat än de är födda till, då känner vi att de kan få lite extra hjälp från RFSU. Alla kanske inte ska undervisas om det.

Hycklande feminister

Destiny Ameen pratar om sin politiska karriär och sin Tiktok-karriär i samma andetag. Hon har upptäckt att ett ämne som fungerar bra är ”hyckleriet med dagens feminister”.

Hycklarna är enligt henne feminister som bryr sig om låtsas­problem – som hur många män som är dagis­fröknar. Men mot kvinnor som Destiny är sådana feminister såväl kvinno­fientliga som invandrings­fientliga, menar hon.

– De har varit så otroligt elaka mot mig. Bara för att jag inte håller med dem.

Hon får höra glåpord. Husblatte. Wannabe-svenne. Och ”pick me-girl” – en tjej som gör vad som helst för att få uppmärksamhet från killar.

– Det har jag blivit kallad väldigt ofta. Det är så sjukt kränkande. Ursäkta, jag har haft de här åsikterna halva mitt liv, det är en del av min identitet, säger Destiny Ameen.

Biltjej på Tiktok

Göteborgaren och statsvetarstuderande Rebecka Rapp, 22, gillar bilar. Det handlar både om ett personligt intresse förklarar hon, och ett engagemang för bilfrågor i politiken. Bensin- och dieselpriserna får folk att rasa i hennes sociala medier.

Hennes nisch är ”politik, bilar och gym”. Hon är stor på Tiktok.

– Jag tror att det som lockar i mitt fall är ung tjej som inte är rädd att ta för sig, och som gör något man älskar. Det ser människor, det inspirerar dem till att rösta på partiet eller bli aktiva, säger hon.

Samklang med helheten

Här märks hur det unga, hippa kvinnoperspektivet ändå är i samklang med Sverigedemokraternas övergripande profil och inriktning. För politiska teoretiker kan bilfrågan uppfattas som marginell, men det är den ju inte för de miljoner människor som behöver bilen i sin vardag. Det är en praktisk och vardaglig fråga, just sådana som konservativa har lättast att förstå eftersom man inte hänger upp all politik på principer och detaljerade ideologier om hur det perfekta samhället ska se ut.

Att ta sig an vänsterfeminism som kommit att betraktas som det enda legitima kvinnoperspektivet är en oerhört central del i att kunna lägga om samhället från vänsterradikalt till konservativt.

Förmågan att bryta upp svart/vitt och se nyanser – utan att tappa identiteten och skärpan. Det anser jag en av ett växande partis svåraste uppgift. Men här visar Emely Ek på hur man kan vara för sexuella minoriteter, utan att majoriteten – och barn – ska behöva förhålla sig till frågorna. Det är att visa respekt för alla. Konservativt så det förslår.

De här tre unga kvinnorna visar vad den moderna konservatismen innebär och vilken dess samhällssyn är. Bort med vänsterns totalitära pekpinnar, fram med ett politiskt perspektiv som ser både olikheter och samhörigheten.