Detta är bara den sjunde gången ett regeringsskifte sker på 50 år, där ett nytt block tar över makten. Det kan visa sig bli lika viktigt som regeringsskiftet 1976.

KOMMENTAR. Vid lunchtid röstade 176 ja och 173 nej till Ulf Kristersson som statsminister. Han är därmed vald med betydligt större marginal än Magdalena Andersson, som i november förra året fick 117 ja-röster och betydligt fler nejröster, 174.

Detta är också ett viktigare statsministerval eftersom valet av Kristersson betyder ett skifte av politik.

Sjunde regeringsbytet

Sedan den nya enkammarriksdagen 1970 var det sjunde gången Sverige bytte regering.

När Thorbjörn Fälldin bildade majoritetsregering 1976 beskrevs det av vissa socialdemokrater som att ”det kändes som en statskupp”. Då hade S regerat i över 40 år.

Därefter har regeringsskifte mellan blocken skett 1982 då Olof Palme efter två förlustval kom tillbaka, 1991 då Carl Bildt bildade borgerlig regering, 1994 då Ingvar Carlsson kom tillbaka, 2006 då Fredrik Reinfeldt bildade alliansregering och 2014 då Stefan Löfven kunde bilda S/MP-regering.

Ny kurs

I sin röstförklaring inför voteringen sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att väljarna äntligen har röstat för en ny riktning för Sverige.

– Vi är beredda att släppa fram en ny regeringen, eftersom vi genom förhandlingar har förvissat oss om att den regeringen kommer göra tillräckligt mycket av det som är nödvändigt för att kunna bryta och vända utvecklingen.

Ministerlista imorgon

Nu när Ulf Kristersson är vald har han att förbereda sin regeringsförklaring som han läser upp imorgon kl 9.30 i riksdagen. Då presenterar han också sina ministrar.

Det finns stor nyfikenhet kring vilka det blir.

Stalltips är att Johan Pehrson (L) blir utbildningsminister, Ebba Busch (KD) blir socialminister och att Elisabeth Svantesson (M) blir finansminister och Gunnar Strömmer (M) justitieminister. Det är i övrigt svårt att bedöma, annat än att Moderaterna kommer att få klart flest ministrar.

Imorgon vet vi.

Just nu kan vi glädjas åt att Sverige fått en ny statsminister.