Under protesterna i Iran har slöjan blivit symbolen för det islamistiska förtrycket. Det är dags för svenska naiva aktörer att inse hur fel de haft när de sett slöjan som symbol för frigörelse.

Den 22-åriga Mahsa Amini slogs ihjäl av islamistiska sedlighetspolisen i Irans huvudstad Teheran förra månaden därför att hennes slöja satt för löst. Det har utlöst en våg av protester över hela landet mot det islamistiska förtrycket och mot ayatollornas styre.

Den ”goda” naiviteten i Sverige

Men i Sverige har de ”goda” stärkt det islamistiska slöjtvånget för muslimska kvinnor.

Reklamkampanj hösten 2015

När klädjätten H&M och Åhléns höstkampanj 2015 innefattade kvinna i slöja protesterade organisationer som arbetar mot hedersvåld. Men bolagen stod på sig. Till Resumé sa Åhléns marknadsdirektör att ”vi vill uppfattas som inkluderande och jobba emot diskriminering och icke stereotypt.”

Kan ankdammstänkandet blir värre?

Vänstern stöder kvinnoförtrycket

I GP-kolumn visar Bawar Ismail hur vänstern i Sverige försvarat kvinnoförtrycket som slöja symboliserar:

”Delar av vänstern ser slöjan som en rebellisk identitetsmarkör mot en rasistisk struktur där ’vita’ bär på privilegier som ’icke-vita’ saknar (Aftonbladet 19/8-2013). Vissa aktivister har tagit det längre och menar att hijaben ytterst utgör motstånd mot inte bara den ’manliga blicken’ i samhället, utan också mot västerländsk kolonialism och imperialism (GP 10/3-2016).”

Vänsteraktivister har gjort upprop för beslöjade kvinnor, som 2013 då Veronica Palm (S), Linda Snecker (V) och Åsa Romson (MP), liksom även Feministiskt initiativ, med en beslöjad Gudrun Schyman i spetsen, uttryckte ett glasklart stöd till upprop för slöjan.

Hånar kvinnor som flytt slöjförtrycket

Denna hyllning av slöjan är att ”normalisera ett plagg som symboliserar raka motsatsen för de unga kvinnor i Iran som dagligen tvingas bära plagget under hot om våld och kroppsliga straff. Det negligerar även vad många kvinnor i exil som flytt religiösa och patriarkala normer i Mellanöstern känner för hijaben som ett instrument för kontroll av kvinnans kropp och självständighet”, skriver Ismail.

Såväl shiamuslimska som sunnimuslimska samfund i Sverige ser det som en plikt för kvinnan att skyla sig själv med slöja ”för att upprätthålla anständiga förhållanden mellan könen”.

Stiftelsen Doku har visat samband mellan slöjkrävande föräldrar och barn utsatta för hedersvåld.

Så, nej, slöjan är ingen symbol mot rasism i Sverige. Det är en symbol för kvinnoförtryck i hela världen.