Imorgon tisdag går Israel till parlamentsval. Hela valrörelsen kretsar kring om Bejamin Netanyahu ska komma tillbaka som premiärminister. Han hyllas av halva befolkningen, medan den andra är emot honom.

Högerledaren Bejamin Netanyahu har redan varit premiärminister längre än någon annan i Israels historia. Förra sommaren förlorade han dock valet. En brokig samling partier från yttersta högern till yttersta vänstern bildade regering med ett enda mål: avsätta Netanyahu. Den regeringen sprack efter ett år och därför är det nu nyval.

Starkt profilerad politiker

Många jämför honom med britten Boris Johnson och amerikanen Donald Trump eftersom Netanyahu är färgstark och dominerar politiken på ett sätt som gör att alla andra hamnar i skuggan.

När Netanyahu under valrörelsen besökte staden Afula i centrala Israel väntade en stor folkmassa på oppositionsledarens ankomst. Stämningen var hög, en grupp ungdomar från en religiös skola dansar och sjunger fosterländska sånger. Människor lyfter skyltar med texter som ”Bara Netanyahu slår vakt om nationens ära”, de bär tröjor med budskapet ”Netanyahu nu mer än någonsin”.

Utvecklingen i Israel har varit gynnsam under de 15 år som Netanyahu har regerat, 1996-99 och 2009-21.

Innan Netanyahu tog examen från prestigefulla amerikanska universitetet Massachusetts Institute of Technology, MIT, var han kommandosoldat med kaptensgrad i Israel. 1984–1988 var han chef över Israels delegation i FN-skrapan. Han blev partiledare för högerpartiet Likud 1993.

Sverigedemokraterna är systerparti till Likud i internationella konservativa nätverket ACRE.

Litet övertag i opinionen

Likud och Netanyahu ligger bra till för att ta tillbaka premiärministerposten med en knapp majoritet, men undersökningar visar också på potentialen för ytterligare ett dödläge i det femte valet på tre år.

Efter sittande regeringskoalitionens kollaps under sensommaren måste israeler bestämma sig mellan en tredje period som premiärminister för Netanyahu, eller att återvända till den unika, svårhanterliga koalitionen av vänsterpartister, mittenpartier, högerpartier och arabiska partier som besegrade honom i 2021, rapporterar Wall Street Journal.

Netanyahu och hans block av högernationella och religiösa allierade förväntades vinna 61 platser totalt, precis tillräckligt för en majoritet av Israels parlament med 120 platser.