Den hittills största kommun där Sverigedemokraterna stjälper långvarigt S-styre överbord är Norrköping. M, KD, L och SD får majoritet i kommunfullmäktige. Man har redan gjort ett första utspel.

De senaste 102 åren har Socialdemokraterna styrt Norrköping, utom tre år på 1990-talet. Tack vare Sverigedemokraterna kan nu en ny majoritet tillträda. Vissa kallar det borgerlig samverkan, andra majoritetsstyre och oppositionen säger ”M-SD-styret”.

När de tre partierna Moderaterna med 24,4 procent (+1,1), Kristdemokraterna med 5,9 procent (+0,5) och Liberalerna med 4,1 procent (-1,6) meddelade att de avser ta över kommunstyret sades att man har ”konstruktiva och sakpolitiska samtal med SD”. De sa också att man redan har en sakpolitisk överenskommelse med Sverigedemokraterna, som fick 16,6 procent (+1,1).

Tryggheten främst

Samtiden frågar förstanamnet Christopher Jarnvall (SD) om hur samarbetet går.

– Vi har bra samtal. Alla är schyssta mot varandra. På kommunnivå är personrelationerna viktiga. Vi kommer att delta i styret och tillsätta ett kommunalråd. Men vi är inte riktigt färdiga med allt.

Vad kallar du samverkan?

– Det har använts olika namn, men jag talar om majoritetsstyre. SD kommer inte att lägga egen budget utan förhandla fram den mellan partierna som utgör majoritet, säger Jarnvall.

Varför inte lägga egen budget?

– Vi har givit löfte till väljarna om vilken politik vi ska föra. Det är väsentligt att vi får igenom den. Då behöver man vara med i processen och bestämma. Och vi vet att det behövs mer än en mandatperiod för att Sverige ska bli bra igen. Då krävs ett samarbete som håller.

Vad är viktigast nu?

– Trygghetsfrågorna. Jag och Sophia Jarl (M) presenterade på en pressträff i veckan ett första resultat av samarbetet. Ett antal trygghetsreformer.

Det handlar, som SVT rapporterat, om flera initiativ, bland annat satsning på kommunala ordningsvakter och mer kameraövervakning för att förebygga och lösa brott.

Största stad med SD i ledningen

Norrköping är landets 9:e största kommun med 144.000 invånare.

– Sverigedemokraterna har inte ett sådant inflytande i någon annan större stad i Sverige, säger redaktören Widar Andersson (S) till SVT.

Källa: SVT.se