En av riksdagens tyngst poster går till Richard Jomshof (SD). Också de andra uppdragen som utskottsordförande är nu klara för Sverigedemokraterna.

KOMMENTAR. Det har funnits många spekulationer om vilka som ska beträda de främsta posterna inom riksdagsarbetet, nu när Sverigedemokraterna fått sin andel av dem.

För mig var det lite otippat att partisekreteraren Richard Jomshof skulle bli justitieutskottets ordförande. Men det är ändå logiskt. Det är ett av partiets allra viktigaste profilområde. Att då en av partiets pionjärer och arkitekter utformar också denna roll för partiet är naturligt.

– Det här är ju viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia, säger Richard Jomshof, till Sveriges Radios Ekot.

Arbetsmarknad

Mer tippat var att byggnadsarbetaren och partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson blir ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Jag är väldigt stolt över det och att partiet nominerat mig. Jag har suttit i arbetsmarknadsutskottet sedan 2014 och brinner verkligen för de här frågorna, säger Magnus Persson till DN. Han har varit fackligt aktiv som bland annat skyddsombud, innan LO-facket uteslöt honom pga partitillhörighet.

Näringsliv

Posten som ordförande i näringsutskottet får Tobias Andersson. Det betyder en rockad, eftersom han inför valet blev rättspolitisk talesperson. Men han är ekonom och återgår nu till sitt ”gamla” utskott.

– Jag flyttade från näringsutskottet till justitieutskottet med en målsättning; att SD skulle vinna frågan under valet. Det gjorde vi med marginal. Nu när valet är över och situationen annorlunda återgår jag till näringsutskottet – denna gången som ordförande, skriver han på Twitter.

Utrikes

Att partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson får posten som ordförande för utrikesutskottet är föga förvånande. Han har en stark ställning genom att också sitta i partistyrelsen.

– Vi är här och redo att ta ansvar, säger han till SvD.