I november kan amerikanske presidenten Joe Biden förlora mycket av sin makt. I detta mellanårsval ser hans parti ut att förlora majoriteten i både senaten och representanthuset.

Under sommaren tog Demokratiska partiet en liten ledning i opinionsmätningarna, men under hösten har Republikanerna förstärkts och prognoserna pekar nu på att presidentens parti förlorar båda kamrarna.

Representanthuset

Många har länge ansett representanthuset kört för Demokraterna. Utvecklingen i ekonomin, inte minst inflationen, har skadat Joe Biden. Dessutom brukar sittande president förlora många platser i representanthuset under mellanårsval. Och Demokraterna har bara en mycket knapp majoritet som det är: 222 ledamöter mot 212. Om opinionsmätningarna stämmer kommer Republikanerna att få en majoritet på 240 ledamöter mot 205.

Senaten

Också i senaten lutar det åt att Demokraterna förlorar majoriteten. Idag är det helt jämnt, 50-50, vilket innebär att vicepresident Kamala Harris har utslagsröst som senatens ordförande.

Det ser ut som att Republikanerna kan vinna två nya senatorer, i Nevada och Georgia. Det prognostiserar RealClearPolitics. I så fall får Republikanerna majoritet också i senaten, med 52-48.

Presidenten maktlös

Om Joe Bidens Demokrater skulle förlora makten i båda kamrarna blir han en mycket kringskuren president. Hans förslag kommer att stoppas från att bli lag. Hans budget blir en förhandlingsfråga. Men en president kan vinna folkopinionen, som när Bill Clinton som president fick Republikanerna i representanthuset att framstå som oansvariga när de inte ville släppa igenom Clintons budget.

Men presidenten förlorar också möjligheten att utse vänsterinriktade domare till Högsta domstolen och till motsvarande hovrätter. Sådana kandidater kan stoppas av republikansk majoritet i senaten.

Nu har ju inte Joe Biden visat sig förmögen att göra särskilt mycket, även när han haft partivänner i majoritet i dessa kamrar. Och det avslöjades nyligen att Biden faktiskt bygger klart flera sträckor av muren mot Mexiko, den som Donald Trump startade bygga och Demokraterna skällde ut. Politik av det slaget, som har republikanernas stöd, kan han ju fortsätta med.

Joe Biden mindre populär än Trump

New York Times (17 okt)

Frågan är vad som händer med Joe Bidens anseende om han framstår som förlorare i mellanårsvalet 8 november. Han ligger redan risigt till. I Rasmusen Report får han godkänt av 44 procent av väljarna, medan Donald Trump vid samma tidpunkt i hans presidentskap hade 47 procent.

I vänstertidningen New York Times blir Joe Biden godkänd (approve) av en ännu lägre andel, 39 procent.