Miljöpartisten Per Bolund har riksdagsarvode på 71.500 kr/månaden men lyfter ändå fallskärm sedan han slutade som minister i S-regeringen i november förra året.

Så som tidigare minister är Per Bolund berättigad till avgångsersättning. Men det är tänkt att vara fallskärm i det fall ministern inte får nytt jobb. Per Bolund kunde omedelbart efter att han avgått ur regeringen återvända till sin riksdagsplats och där få full lön.

Lyft över 700.000 kr i fallskärm

Trots att han lyfter riksdagslön har Per Bolund ändå krävt att få ut fallskärmen. På så sätt har de kunnat ”toppa upp” sina riksdagslöner på 71.500 kr/mån till statsrådsnivå, vilket betyder 145.000 kr/mån. Det betyder att Bolund under de senaste tio månaderna fått ut över 700.000 kr som fallskärm.

– Syftet är att man ska ha ersättning under den tid man söker nya uppgifter, säger statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson till SVT.

Per Bolund försvarar dock sin extra inkomst i sms: ”Det är ett omställningsår och praxis att det används, det har jag också gjort. Mitt nuvarande arvode dras av från den ersättningen, precis som det är tänkt att fungera”.

Också S-minister har plockar ut dubbla löner

Generellt har avgående ministrar rätt till en avgångsersättning som innebär full lön, 145 000 i månaden, i ett år efter att man lämnat. Stödet är till för att statsråd som plötsligt tvingas lämna uppdraget inte ska stå helt utan inkomst. Per Bolund är inte den ende som lyfter hundratusentals kronor i fallskärmar trots att de omedelbart får en ny lön eftersom de återgår till riksdagen.

Den förre landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) som lämnade regeringen för att fylla ett kritiskt riksdagsmandat har tagit ut dubbla ersättningarna.