Trots en ganska grisig valrörelse har partiledarna stärkt sitt förtroende bland väljarna. Förmodligen beror de på att de varit mer närvarande i människors vardag.
KOMMENTAR. Det får anses positivt att politikerna har något förtroende trots att staten – som de styr – fungerar allt sämre. Väljarkåren har fortfarande hopp om att de ska rätta till bristerna.
Att Magdalena Andersson ligger högre beror nödvändigtvis inte på högre förtroende för henne, utan därför att S-väljare är snålare med att ha förtroende för motståndarnas partiledare.
Väljarna till höger är generösa mot Magdalena Andersson. Hela 46 procent av M-väljarna har ganska eller mycket högt förtroende för Andersson. Motsvarande siffra för Kristersson bland S-väljarna är 7 procent.
Det förklarar skillnaden.
En annan iakttagelse är att Jimmie Åkesson ligger så högt. I medierna framställs han och hans parti som kontroversiellt, men bland väljarna har man lika högt eller högre förtroende för honom än de flesta andra partiledare. Det antyder att han har en stark ställning i väljarkåren.
Tabell
- Magdalena Andersson (S): 61 procent (+3)
- Ulf Kristersson (M): 38 procent (+4)
- Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (+1)
- Annie Lööf (C): 31 procent (+1)
- Ebba Busch (KD): 29 procent (+1)
- Nooshi Dadgostar (V): 22 procent (-1)
- Johan Pehrson (L): 19 procent (-2)
- Per Bolund (MP) 11 procent (oförändrat)
- Märta Stenevi (MP) 12 procent (+3)
Kantar Sifo har utfört undersökningen åt Expressen. Man har intervjuat 1.009 personer under tiden 30 september – 3 oktober 2022. Frågan som ställdes var: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?