Det blir en ny styrande majoritet i Kävlinge i Skåne. Borgerliga alliansen ersätts av trepartisamarbete med M, SD och KD.

Skälet är att allianspartierna tappade sin majoritet då C och L backade. Samtidigt får M, SD och KD egen majoritet med 26 mandat av fullmäktiges 49 mandat.

– Jag är väldigt glad och stolt över det arbete vi gjort med Alliansen i sexton år. Men vi fick inte förtroendet att fortsätta som en allians. Man backade så pass mycket att vi inte hade majoritet i nämnderna längre, säger Annsofie Thuresson, gruppledare för Moderaterna, till Sydsvenskan.

Kävlinge är en kustkommun som vuxit starkt och har nu över 29.000 invånare.

Ett skäl till att de borgerliga tappade majoriteten är att det tre månader gamla lokala partiet Löddebygden som bildades i juni fick hela 5,3 procent av rösterna och 3 mandat. Partiet bevakar frågor i västra delen av Kävlinge kommun: Bevara badhuset i Löddeköpinge, minska bullret från E6:an och bygga en ny återvinningsstation.

I medierna spekulerades att detta parti skulle bli vågmästare, men för att få ett majoritetsstyre valde M, SD och KD att gå samman om att ta över kommunledningen.

Valresultat

Kommunvalet i Kävlinge 2022

Moderaterna: 32,1 procent (+0,8)
Sverigedemokraterna: 18,9 procent (-0,4)
Kristdemokraterna: 3,0 procent (+0,3)

Socialdemokraterna: 22,9 procent (-1,7)
Centerpartiet: 6,4 procent (-0,7)
Liberalerna: 5,5 procent (-3,2)
Löddebygden: 5,3 procent (+5,3)
Miljöpartiet: 3,6 procent (-0,2)
Vänsterpartiet: 2,3 procent (+0,3)