Valåret har märkts tydligt när Medieakademin mäter olika aktörers räckvidd i sociala medier online. Sverigedemokraterna klättrar och är nu näst störst på sociala medier, endast överträffade av influerarna Jocke och Jonna.

Att Sverigedemokraterna klättrar tre platser jämfört med förra året och nu ligger på andra plats är ”otroligt”, säger Emanuel Karlsten, ordförande i Medieakademin som står bakom Maktbarometern.

Första gången

– Vi har inte haft något företag, myndighet eller politiskt parti i topp tre tidigare. Det har varit svårt för dem att förstå hur de ska kommunicera på sociala plattformar, säger han till TT.

Han tror att en förklaring till partiets framgångar på sociala medier kan vara att de inte fått samma utrymme i traditionella medier som andra partier.

– De har tvingats slipa fram kunskap och förståelse för hur de ska skapa engagemang och bygga räckvidd i de här kanalerna, och har därför nått den här positionen, säger Emanuel Karlsten.

Efterfrågade budskap

Resultatet visar också att det finns en stor efterfrågan hos allmänheten på de budskap som Sverigedemokraterna framför. Budskap som väljarna inte får tag på någon annanstans än i sociala medier. Här finns de enda kanalerna som är ocensurerade i kontakten mellan partier och väljare.

Det enda andra parti som når upp till topp-30 är Moderaterna.

Åkesson 1:a bland politiker

Etta bland politiker är Jimmie Åkesson på plats 9, därefter kommer Magdalena Andersson på plats 13 och Ebba Busch på plats 16. De ende politiker som inte är partiledare som når topp-30 är Jessica Stegrud på plats 23 och Hanif Bali på plats 29.