I den värmländska kommunen Årjäng gick Kristdemokraterna starkt framåt och kan nu ta över styret tillsammans med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

Historiskt är Årjäng en centerkommun. Så sent som inför valet 2010 var C kommunens största parti. Nu får man lämna över makten till Kristdemokraterna, som bildar koalition med Moderaterna och Liberalerna, och tar valtekniskt stöd av Sverigedemokraterna och får därigenom majoritet.

Det tog lite tid men nu är det klart med maktskiftet. Årjäng är faktiskt den tredje största KD-kommunen i landet. Jonas Ås (KD) blir kommunstyrelsens ordförande.

Sverigedemokraterna är förhållandevis små i kommunen, med 11,7 procent av väljarna, men utan SD hade det inte blivit möjligt att byta ut C-S-styret.

På oberoende moderata Nya Wermlands-Tidningen är man på ledarplats nöjd med utfallet: ”Men nu är ordningen förhoppningsvis återställd i en kommun som i allt väsentligt faktiskt är borgerlig. Frågan är när och om Centern lärt sig något under sin underliga resa.”