Efter 12 år i riksdagen ändrar delar av facket LO strategi. Man ska kunna samtala med Sverigedemokraterna. Och kritik riktas mot skrämselkampanjen LO riktat mot SD.

LO har gjort allt för att hålla Sverigedemokraterna på avstånd. LO-medlemmar som gått med i SD har blivit av med sina fackliga uppdrag, och i vissa fall uteslutna ur sina fackförbund. 

Man har till skillnad från näringslivet och dess intresseorganisationer valt att inte uppvakta och försöka påverka SD:s företrädare i riksdagen. Men nu sker en omsvängning.

Byggnads

Först ut med att signalera en total omläggning av fackets uppträdande var Byggnads. Man etablerar som första LO-förbund kontakter med Sverigedemokraterna och dess företrädare i riksdagen. Det uppger

– De är med och styr landet nu. Jag kommer åka till riksdagen och driva mina medlemmars intressen, sa Byggnads ordföranden Johan Lindholm till Expressen häromdagen.

Lindholm, som även sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, dömer helt ut Socialdemokraternas strategi i valet att ”skrämmas” med SD.

IF Metall

Flera av ledarna inom LO:s 14 förbund har börjat resonera på liknande sätt. IF Metalls ordförande Marie Nilsson är en av dem.

– För att påverka konstruktivt för våra medlemmar kommer vi att prata med dem som har makten. Vi samtalade med alliansregeringen, den S-ledda regeringen och vi kommer att samtala med nästa regering, säger hon till G-P.

– För att påverka konstruktivt för våra medlemmar kommer vi prata med dem som har makten, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande.

Fortsatt nej från Kommunal

LO:s största förbund, det kvinnodominerade Kommunal, kommer inte att ha några kontakter med Sverigedemokraterna. Bara om de kommer in i regeringen och får ministrar kommer kontakt att tas.

– För oss är det centralt att träffa ansvarig minister för de frågor som är viktiga för våra medlemmar. Vi har inga kontakter med enskilda riksdagsledamöter, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Även Transport, Handels och Fastighets är tre förbund som fortsätter vägra prata med vissa av svenska folkets valda representanter.